Venstre i krig


Venstre i krig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

MAN MÆRKEDE hensigten og blev forstemt, da Venstre bekendtgjorde, at der bør kunne indledes en krig, uden at FN har sanktioneret den. Og forstemmelsen skyldes naturligvis, at Venstres sporskifte kom til offentlighedens kundskab, umiddelbart før den danske statsminister aflagde sit meget omtalte besøg hos præsident Bush i Det Hvide Hus.

KAN DER være anden årsag, end at Fogh endnu engang søgte at please Bush? Det er svært at se. Forslaget kom kort tid efter, at FN's generalsekretær fremlagde en storstilet plan, der skal styrke FN, og netop som Danmark har indtaget sit sæde i Sikkerhedsrådet. Måske var det et forsøg på med tilbagevirkende kraft så at sige at legalisere krigen i Irak? Den blev jo ført uden FN-mandat - og blev af generalsekretæren betegnet som ulovlig.

MEN DA statsministeren mange gange har sagt, at den sag er uddebatteret, og at krigen var både rigtig og retfærdig, må Venstres forslag om at ændre Danmarks hidtidige politik vel være endnu et udtryk for Fogh Rasmussens oprigtige holdning: at det er i Danmarks interesse i enhver henseende at tilpasse sig Amerikas siddende administration. At lige netop den ønsker FN's indflydelse begrænset - og søgte at ignorere verdensorganisationen i forbindelse med Irak-aktionen - hersker der som bekendt ikke tvivl om. For Bush og hans nærmeste er FN en besværlig klods om benet.

DET er FN også for en supermagt - verdens eneste p.t. - men det er jo også lige præcis meningen med organisationen. FN-systemet skal forhindre, at store stater på egen hånd kan indlede en krig, blot fordi de mener, at den er retfærdig - eller fordi de finder det nødvendigt med "forebyggende krige", hvad både Bush-doktrinen og statsministeren tilslutter sig. Men for et lille land som Danmark er det vigtigt, at FN styrkes og ikke svækkes - hvad der uvægerligt vil blive følgen af Venstres forslag. Selv om man opstiller mange forbehold, før FN tilsidesættes, og en krig kan indledes.

HERMED er ikke sagt, at FN-systemet fungerer optimalt. Det gør det langtfra. Bedst ville det være, hvis de faste medlemmers ret til at nedlægge veto blev ophævet, så et almindeligt flertal i Sikkerhedsrådet afgjorde udfaldet. Men det er ønsketænkning. I stedet må der findes andre veje til at gøre FN mere handlekraftig - og samtidig glæde sig over, at de dage er forbi, da det næsten med sikkerhed kunne fastslås, at Øst sagde nej, når Vest sagde ja.

DET ER IKKE overraskende, at oppositionen - undtagen Dansk Folkeparti, der jo sjældent tæller som opposition - er imod Venstres forslag. Mere bemærkelsesværdigt og opmuntrende for en saglig debat er det, at De Konservative er skeptiske. Pia Christmas Møller siger det forsigtigt, men klart: Tiden er ikke er inde til at reservere sig et spor, hvor man ikke vil afvente FN.

Det har hun ret i.

Venstre i krig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce