Velkommen til nutiden!


Velkommen til nutiden!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For nogen tid siden fortalte en af erhvervslivets førende stresseksperter i dagbladet Børsen, at han nu havde fået kirkegårdsgravere som kunder.

Når selv kirkegårdsgravere kan få stress, er stress for alvor blevet en folkesygdom, konkluderes det.

Det er et af tidens store paradokser, at så mange mennesker føler sig stressede, selv om arbejdstiden officielt i dag er tæt på at være blot halvdelen af, hvad den var for 100 år siden.

På få år har følelsen af tidnød bredt sig til mange lag i samfundet. Hurtig forandring og opbrud præger næsten alle områder. Hastighed er den nye megatrend.

I det seneste årtier har de fleste opfindelser sigtet mod at hjælpe mennesker til at kunne udrette mere på mindre tid. De færreste vil i dag hverken undvære internet eller mobiltelefon.

Men den menneskelige optagethed af at gøre alt hurtigere har efterhånden udviklet sig til en kollektiv besættelse. Tiden slår ikke til. I vor tid har vi ikke tid. Det var bedre, dengang mormor var ung, tænker vi.

I sociologen Henrik Dahls seneste bog Mindernes Land - hvordan man gør strenge tider til gode gamle dage - påviser han på humoristisk og selvbiografisk måde, hvordan vi i dag glorificerer fortiden ud fra devisen: Dengang var der ro på, dengang havde vi tid, dengang lavede vi al maden fra bunden af, spiste sammen og havde det næsten umenneskeligt godt.

Ole Grünbaum kalder det for krønikesamfundet. Vi drømmer os tilbage til en tid, der ikke findes mere, for på den måde at holde den tid ud, vi nu lever i. Nostalgi er nemlig en drøm, man godt ved er en drøm, men ikke vil slippe.

Men fortidens realiteter var nu ikke så glorificerende, som vi gør dem til. Det påviser Dahl med al tydelighed. Man var måske ikke stresset, men man hyggede sig heller ikke og der var ikke den ro på, som vi bilder os ind.

En lang og tung arbejdsdag, mangel på selv basale fødevare, sygdom der betingede tidlig død, arbejdsløshed, lokum i gården, otte unger og to voksne i en lejlighed på femogtredive kvadratmeter. Alt det var realiteter, men realiteterne er i lyset af vores stressede verden bliver til nostalgi, hygge og ro.

Vi bilder os ind, at det går alt for stærkt i dag i modsætning til dengang. Men endnu en gang siger realiteterne noget andet: to verdenskrige, børskrak og usikkerhed, kollektiv depression, opfindelsen af flyveren, plastic, medicin. Alt dette væltede ind over en generation af mennesker for 70 år siden. Dengang gik det også stærkt.

Grünbaum vil ikke bytte. Han siger farvel til krønikesamfundet og forbliver loyal over for den postmoderne, danske metropolis med al dens uro og kompleksitet. Det samme gør Dahl.

Vi får ikke fortiden tilbage ved at slippe nutiden. Vi kan lære af fortiden, men vi lever der ikke.

Minderne er gode at have, men som minder. Velkommen til nutiden!

Anders Kjærsig, Kirkesøvej 20, Nr. Søby, er sognepræst.

Velkommen til nutiden!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce