Velkommen beslutning

Frank Bill

Velkommen beslutning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

udlicitering

Som branchedirektør for DI Service hilser jeg Odense Kommunes beslutning om at udlicitere rengøringen på kommunens skoler meget velkommen. Det er et vigtigt bidrag til at sætte skub i samspillet mellem den offentlige og private sektor i kommunen.

Men samtidig undres jeg dybt over det billede af private rengøringsvirksomheder, der tegnes i mange af debatindlæggene om udliciteringen af skolerengøringen. Man får indtrykket af en privat rengøringsbranche, der groft udnytter medarbejderne ved at presse disse til det yderste i de sene, mørke nattetimer, hvilket medfører en voldsom nedslidning af medarbejderne, et skyhøjt sygefravær og masser af arbejdsskader.

Sandheden er naturligvis en anden. Medarbejderne er rengøringsselskabers vigtigste ressource, og derfor gør virksomhederne alt for at sikre gode løn- og arbejdsvilkår, så de kan rekruttere og fastholde dygtige og kvalificerede medarbejdere.

Rengøringsbranchen har gennem en årrække arbejdet intensivt med arbejdsmiljøet og har gennem en målrettet indsats indført rengøringsmidler, metoder og udstyr, der er langt mindre belastende for såvel miljøet som for den enkelte medarbejder. Man arbejder meget målrettet på at lave brede og afvekslende servicejob for derigennem at nedbringe det ensidige og monotone arbejde.

Resultaterne kan bl.a. ses ved, at sygefraværet for privatansat rengøringspersonale er markant lavere end for offentligt ansat rengøringspersonale.

Nyhedsbrevet Agenda dokumenterede i en analyse fra april måned i år, at privat ansatte rengøringsassistenter har godt 10 sygedage om året, mens offentligt ansatte assistenter har godt 16 sygedage om året. Samtidigt er der er intet der tyder på, at privatansatte rengøringsassistenter bliver hurtigere nedslidte end offentlige - snarere tværtimod.

Nogle debattører er overbevist om, at samarbejde med en privat rengøringsleverandør vil medføre voldsomme serviceforringelser og bortfald af de brede servicejob, som det nuværende rengøringspersonale på skolerne har. Men det står jo kommunen frit for i sit udbudsmateriale at stille krav om fastholdelse af de brede job og en vifte af varierede serviceydelser.

Ligeledes kan man indbygge sociale klausuler med krav om etablering af fleksjob mv.

Velkommen beslutning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce