Uønsket plante i det danske landskab

Poul Falck

Uønsket plante i det danske landskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

bjørnekloen

Vi kender den alle, kæmpe bjørnekloen. Det er en smuk plante, når den står med sine store stærkt fligede blade og meget høje blomsterskærme. Bladene kan blive op til 1,5 meter lange og stænglerne op til fem meter høje.

Problemet med planten er imidlertid, at det ikke er en oprindelig dansk plante. Bjørnekloen er indført fra Kaukasus i slutningen af 1800-tallet og er således en "invasiv art" på linje med den iberiske skovsnegl (dræbersneglen), dræbergoplen, rose ragusa, mårhunden og mange andre arter.

Bjørnekloen er uønsket i det danske landskab, dels fordi dens saft kan give udslet, og især fordi de store blade skygger så meget, at alt under den dør. Bjørnekloen udkonkurrerer de oprindelige danske planter.

Den enkelte plante kan sprede omkring 20.000 frø. Den trives overalt på fugtig og næringsrig jord, og vi ser den overalt langs åer, langs jernbaner, langs veje, på udyrkede arealer, i remiser, i hegn osv.

I januar 2008 underskrev Odense Kommune den såkaldte "Count Down 2010" aftale. Det er en international netværksaftale om at standse tilbagegangen af biologisk mangfoldighed inden år 2010.

For at beskytte vore hjemlige arter og biologiske mangfoldighed må vi derfor forsøge at fjerne de invasive arter - herunder bjørnekloen.

På grund af bjørnekloens udbredelse og standhaftighed er det ikke en let opgave at udrydde den. Det kræver, at Odense Kommune vedtager en politik vedrørende bjørnekloen. Politikken skal pålægge lodsejere at udrydde bjørnekloen på egne arealer. Odense Kommune må naturligvis gå foran og påbegynde bekæmpelsen på kommunens egne arealer.

Vi ønsker ikke at benytte plantegift i Odense. Derfor må vi gribe sagen an på en bæredygtig måde med rodstikning, slåning, skærmklipning og afgræsning.

Ved budgetforhandlingerne til efteråret må vi sætte penge af til manuel bekæmpelse af kæmpe bjørnekloen. Samtidig må vi vedtage en politik, der sikrer, at lodsejere er forpligtet til at foretage bekæmpelse på egne arealer. Det mener jeg, at vi har forpligtet os til ved at underskrive "Countdown 2010".

Uønsket plante i det danske landskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce