Unødig forurening


Unødig forurening

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Af Søren Ellekjær,Kragsbjergvej 95, Odense

DIESEL-TOMGANG: Til alle ejere/ brugere af dieselkøretøjer: "Så sluk dog for f... jeres motorer, når I ikke bruger dem!"

Det er mig en ufattelig gåde, hvorfor så godt som alle lader deres dieselmotorer køre i både halve og hele timer, mens de holder pauser. Det gælder både busser, lastbiler, varevogne, taxa'er, div. arbejdskøretøjer/-maskiner m.m.

Chauffører af turistbusser har for vane at starte motoren meget længe før, de skal køre og ligeledes at lade den stå og køre længe efter, at de er nået til bestemmelsesstedet. Man ser dem (busserne) også tit stå og køre i tomgang i timevis på p-pladser for, som de siger, at "køre strøm på batteriet". Sikke noget sludder! Hvis motoren ellers kan starte, så kører de da strøm på batteriet, når de alligevel kører ud ad landevejen!

Lastbiler og varevogne lader deres motorer køre, mens de læsser af eller på, ligegyldigt hvor længe det varer - og når de i øvrigt holder pauser. På byggepladser eller ved vejarbejde ses også tit lastbiler, traktorer, gravemaskiner o.lign. stå og køre i tomgang, mens man arbejder med noget andet et helt andet sted eller f.eks. holder frokost.

Taxa'er ses også holde overalt med motoren i tomgang, mens de holder pauser og sidder og læser, spiser eller endda sover. Det er dem da vel undt, men: Sluk dog for motoren imens! Ligeledes holder lange rækker af taxa'er ved f.eks. Banegården, alle med motoren kørende.

Som enkelte positive undtagelser skal dog nævnes hovedindgangen af OUH (sygehuset), hvor der er sat skilte op, der beder folk (taxa) om at slukke motoren, mens de venter. Lignende skilte er set i p-kælderen under City-Brugsen og ved Kompan i Ringe. Lad os få disse skilte op mange flere steder! ... selvom det ikke burde være nødvendigt, da alle ved, at det for mange år siden blev forbudt at lade motoren køre i tomgang i mere end tre minutter !

Skulle man driste sig til at henvende sig til chaufføren af en dieselbil og bede ham slukke motoren, efter at den har stået og buldret i tomgang i "evigheder", får man som regel bare et uhøfligt svar, som f.eks.: "Det skal du ikke blande dig i", "Det kommer ikke dig ved", "Diesel forurener ikke" o.lign.

Hallo!, godt nok kører en dieselmotor lidt flere km pr. liter end en benzinmotor, hvis man sammenligner to ens biler, men husk lige, at langt de fleste dieselkøretøjer netop er store og tunge og sluger en masse diesel - og hvor mange kører taxakørsel i f.eks. en VW Lupo? - og prøv lige en gang at kigge i bakspejlet og se de store, tykke skyer af sort os, den sender ud af udstødningen. Hvordan kan sådanne osende motorer gå gennem det periodiske syn ? (hvis man ellers møder op).

Og det kommer da i høj grad mig ved, da det jo er vores fælles luft, de forurener! Det bekymrer bare sjældent folk i dieselbiler, da de pudsigt nok næsten altid er rygere og derved er godt i gang med at ødelægge deres eget helbred. Den undskyldning, at det er for at holde aircondition-anlægget i gang, dur heller ikke, for så hurtigt bliver det hverken ulideligt koldt eller varmt i en ellers veltempereret, lukket bil.

Heldigvis er der nu noget, der hedder partikel-filtre, som rent faktisk kan fjerne næsten alle de kræftfremkaldende sodpartikler. Desværre er det endnu kun nogle få af Odenses bybusser og renovationsvogne (og vistnok Peugeot 607), som bruger dem. Men før det er standardudstyr på alle dieselmotorer, har det jo kun ringe effekt, og det har vist lange udsigter. Det er da stadig heller ingen undskyldning for at lade motoren stå og køre unødvendigt i tomgang.

Jeg ved ikke, om det er en intern, aftale mellem ejere/ brugere af dieselkøretøjer. Måske er det noget, man får prentet ind, når man taget stort kørekort/taxalicens, hvad ved jeg. Men det er da påfaldende, at det lige er alle dieselbiler, der aldrig bliver slukket. I deres fritid kunne folk jo aldrig finde på at lade deres benzindrevne privatbil stå og køre i tomgang, mens de f.eks. var inde og handle i supermarkedet eller var ved at grave have i sommerhuset !

Selv værksteder med speciale i dieselmotorer, kan ikke give nogen forklaring på, hvorfor dieselfolk ikke slukker deres motorer. Det eneste eksempel, de kan give, er, hvis en turistbus har kørt tværs gennem Europa non-stop og således er blevet meget varm, så skal turbo'en lige have et par minutter til at køle af, inden man slukker. Ellers ser de ingen grund til at behandle en dieselmotor anderledes end en benzinmotor nu om dage.

Fælles for alle motorer gælder naturligvis, at de bruger mere brændstof og forurener mere ved koldstart; men for det første bliver en motor ikke gennemkold så hurtigt, og for det andet overgås dette merforbrug langt af forbruget og forureningen ved at have en motor til at stå og køre i tomgang i halve eller hele timer !

Lad os nu alle sammen vise lidt samfundssind og stoppe denne meningsløse og komplet unødvendige forurening. Det må vel være den forureningskilde her i verden, der er nemmest at undgå. Tænk: Blot ved et drej på en nøgle!

Unødig forurening

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce