Underretningspligt. Hjælper kritik på Odense Kommune?


Underretningspligt. Hjælper kritik på Odense Kommune?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Vibeke og Helge Christiansen, Lindvedparken 77, Odense S
Billede
Debat. 

Synspunkt: Fyens Stiftstidende opfordrer igen i år til, at man blander sig. Spørgsmålet er, hvor meget det hjælper. Mange chefer på alle niveaer i Odense Kommune afviser rutinemæssigt al kritik. Så hvorfor overhovedet spilde tid på at ytre sig?

Ifølge lovgivningen kan man sende en underretning til den sociale forvaltning i ens kommune, hvis man har mistanke om, at børn bliver misrøgtet. En underretning kan ske anonymt.

Naturligvis er det helt nødvendigt, at der sendes en underretning til de sociale myndigheder, hvis børn lider overlast. Men vi er betænkelige ved, at det kan ske anonymt. En uberettiget, anonym underretning kan føre til ydmygelser og mistillid familiemedlemmer imellem. Den anonyme underretter kan ikke drages til ansvar. Derfor burde retten til at sende underretning anonymt afskaffes. Det er også uacceptabelt, at børneinstitution og en skole kan sende en underretning uden at informere forældrene.

Vi har oplevet eksempler på urigtige underretninger i forbindelse med vores frvillige arbejde som mentorer i Dansk Flygningehjælp.

En pædagog i børneinstitutionen Spiloppen i Odense lavede en underretning på en mor og hendes søn (et år og otte måneder) med anden etnisk baggrund end dansk. Ikke anonymt.

Pædagogen begrundede bl.a. underretningen med følgende påstande, som er urigtige og er blevet tilbagevist i to klager:

1. Manglende kærlighed og tryghed i hjemmet. Afvist af læger, sundhedsplerske og frivillige mentorer i Dansk Flygtningehjælp.

2. Barnets fader skulle have et barn med en anden kvinde. Løgn.

3. En veninde har passet hendes barn i en periode, fordi hun ikke selv magtede det. Løgn.

4. Barnet har ikke noget sprog. Da den ene af os er audiologopæd og tidligere tele-hørekonsulent, kan vi afkræfte dette. Drengens sproglige udvikling er helt normal.

Pædagogen har ikke talt med moderen om underretningen. Hun påstår, at hun ikke kunne komme i kontakt med hende. Ukorrekt. Både vi mentorers og moderens telefonnummer stod til hendes rådighed.

Pædagogerne spillede dobbeltspil, idet de ikke oplyste moderen om problemerne. Alt syntes at være godt - og så sender man en underretning. "Hvorfor lyver de?" spurgte moderen igen og igen.

I forlængelse af underretningen var en super professionel og dygtig socialrådgiver på besøg i hjemmet. Hun afviste, at der var grund til særlig støtte.

Moderen måtte opgive sin uddannelse, da Odense Kommune ikke pt. kunne tilbyde plads i en anden børneinstitution. Hun havde mistet al tillid til Spiloppen. Forløbet var også dybt krænkende for os som mentorer, som kender moderen igennem fire år.

Familien er flyttet til en anden kommune. Drengen fungerer fortrinligt nu i den ny kommune, hvor man har helt anderledes styr på daginstitutionsområdet.

Chefen for daginstitutionsområdet i Odense Kommune har afvist to klager fra os.

Det ville være helt urimeligt at generalisere ud fra dette eksempel, da der er mange velfungerende børneinstitutioner. Men den groteske behandling vores mentee, hendes barn og børnene i tv-udsendelsen på TV 2, fra børneinstitutioner i København, har fået, skal vi bekæmpe med næb og kløer - uanset børnenes etniske baggrund. Også selv om det støder magtens overmennesker. En sådan behandling må ikke ske.

Underretningspligt. Hjælper kritik på Odense Kommune?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce