Udflytning 2. Godt at toget kører, men hvor er skinnerne....


Udflytning 2. Godt at toget kører, men hvor er skinnerne....

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Lars Erik Hornemann, næstformand, på vegne af Staten i Hele Danmark
Billede
Debat. 

Udflytning: Staten i Hele Danmark byder den nye runde af omplaceringer af statslige arbejdspladser velkommen som en naturlig og fortløbende proces for at skabe sammenhængskraft i hele Danmark. Det er endvidere vigtigt, at der er taget hul på, at også uddannelser skal være en del af tilbuddene i hele landet.

Flytningen af de statslige institutioner er ikke blot en flytning af arbejdspladser, men også en måde at sikre, at hele befolkningen føler, at staten er nærværende, og at de er en del af et hele. Når landet kommer i bedre balance, vil det være muligt at skabe vækst landet over. Det vil medvirke til at stimulere det lokale arbejdsmarked og vidensudviklingen i de lokale virksomheder. I den sammenhæng er det vigtigt at notere sig, at det private erhvervsliv understreger den store nytte af spredningen af de statslige institutioner.

Det har omkostninger for mange familier i hovedstaden, som nu stilles over for krav om at flytte med eller sige jobbet op. De betaler prisen for, at centraliseringen i Danmark er gået for vidt, ligesom det har været tilfældet for familier fra resten af landet i de sidste 20 år. Imidlertid kan det også for de familier på sigt blive en gevinst, at der også andre steder end i hovedstaden er både ansættelses- og karrieremuligheder.

Regeringen har vist politisk vilje, men det er den folkelige debat og krav fra hele landet, der har skabt et momentum for at handle. Staten i Hele Danmark fremlagde i 2014 dokumentation for hvad der var gjort i mange andre lande og beregninger for, at det var økonomisk bæredygtigt at placere statslig opgaveløsning i hele landet. Også i vore nabolande (aktuelt Sverige) er det gået op for politikerne, at der skal ske en bedre fordeling af staten i hele landet.

Staten i Hele Danmark må derfor fastholde, at den proces, der er sat i gang, skal have fokus på helheden, så en omhyggelig placering af statslige arbejdspladser og uddannelser i hele landet er et vigtigt tilskud til både en bedre balance og et stærkere Danmark.

Men vi har en bekymring. Hvis regeringen "kører, mens den lægger skinner", så mangler vi at se skinnerne. Hvorfor er der ikke sat evaluering og forskning i gang? Hvorfor er der ikke sikret en engageret og decentral ledelse, der forud for udflytning kunne sikre en god forandringsproces? Hvorfor er kommuner og organisationer ikke i højere grad blevet inddraget i udvikling af kvalitetskriterier for placering af statslig opgaveløsning? Staten i Hele Danmark medvirker gerne gennem sit net af engagerede medlemmer til at sikre en kvalificeret evaluering og den deraf følgende velbegrundede fortsatte proces.

Udflytning 2. Godt at toget kører, men hvor er skinnerne....

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce