Uddannelse. Milliardregning til udkantsområder


Uddannelse. Milliardregning til udkantsområder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Alexander Grandt, Nyvangsvej 32 A, st. tv., Odense C - folketingskandidat, Socialdemokratiet, Odense Sydkredsen
Billede
Debat. 

Sammen med udflytningen af en lang række statslige job, som vi bl.a. her på Fyn kun kan glæde os over, så præsenterede Lars Løkke Rasmussen også et nyt initiativ: De såkaldte uddannelsesstationer, der bl.a. betyder, at man i fremtiden kan uddanne sig til serviceøkonom i Svendborg.

På overfladen lyder det jo som en god idé, men som så meget andet i politik er tingene ikke altid, som de ser ud. For regeringens nye uddannelsesinitiativ står langtfra mål med de massive besparelser på uddannelse, der alene for de 10 byer, der får sig en uddannelsesstation, løber sig op i en lille kvart milliard kroner. Ser vi på de samlede besparelser udenfor hovedstaden, løber det sig op i næsten tre milliarder kroner og lidt mere end 5000 stillinger. Det er regeringens egne tal.

Regeringens nedskæringer rammer først og fremmest udkantsområderne, der tømmes for uddannelseskroner. Lukninger, sammenlægninger og centraliseringer sker som en konsekvens af de nedskæringer, som regeringen har bebudet skal fortsætte hvert fald frem til 2021. Hvis Lars Løkke Rasmussen virkelig havde en ambition om, at vi skal kunne uddanne os i hele Danmark, så stoppede han nedskæringspolitikken.

Løkkes initiativ er endnu et godt eksempel på politikere, der vel nok kan forstå opråbet fra folkedybet, men alligevel ikke vil gøre noget ved det, når det kommer til stykket. Uddannelsesstationerne handler om at få det til at se ud, som om Venstre og regeringen gør noget.

Særligt adgangen til erhvervsuddannelserne er blevet sværere, hvor skolerne nu ligger i meget store enheder i de største regionale byer og også de mellemlange uddannelser har oplevet voldsomme centraliseringer. Seminarier er lukket på stribe. Det er en udfordring for produktionsdanmark og vores velfærdssamfund, fordi erhvervsskolerne skal kunne levere dygtige håndværkere og specialiseret arbejdskraft til vores industri og de mellemlange professionsuddannelser skal levere kvalificerede medarbejdere til velfærdssektoren; skolelærere, pædagoger, sygeplejersker osv. Der eksisterer et vækstpotentiale udenfor de store byer, der er ganske stort, men som bliver udfordret af, at regeringen kun tænker på kortsigtede skattelettelser fremfor produktionsvirksomhedernes samlede rammer, herunder adgangen til dygtig arbejdskraft. Når sparekniven rammer, så erstatter vanvittige cost-benefit analyser den fornuftige vurderinger af, hvor i landet man skal kunne tage hvilke uddannelser. Rationalisering og effektivisering er kodeordet. I stedet bør uddannelsesudbuddet planlægges i samarbejde med regioner og kommuner, så vi får et bredt udbud af uddannelse. Den slags kan ikke bare proppes på markedsformel.

Uddannelse. Milliardregning til udkantsområder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce