Ud med kullet. Kraftvarmeværker gør os grønne


Ud med kullet. Kraftvarmeværker gør os grønne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Kristine Grunnet, chefkonsulent, Dansk Energi, Hviddingvej 52, Rødovre
www.colorrange.com
thomas@colorr
Debat. 

Kraftvarme: I år har Danmark taget et kæmpe skridt mod at blive fri af kul. Fra Bornholm til Skærbæk har kraftvarmeværker smidt kul på porten og indfaset det grønne alternativ - bæredygtig træflis og træpiller.

Udviklingen er et resultat af Energiaftalen fra 2012, hvor et næsten enigt Folketing gjorde det muligt at skifte kul ud med bæredygtig biomasse. Lige siden har værkerne forberedt omstillingerne, og det høster Danmark nu frugten af. Danske Ørsted har som det første store energiselskab i Europa sat en officiel slutdato for brugen af kul i deres el- og varmeproduktion. I 2023 vil alle deres kraftværker være grønne. Det betyder alt sammen, at der kun er få år til, at over 25 procent af Danmarks CO2-reduktion kommer fra biomasse.

Omstillingen af vores kraftværker bliver ofte kaldt den stille grønne revolution, men da Kronprinsesse Mary indviede Skærbækværket ved Fredericia, var det med ordene: Det er et vigtigt skridt på vejen til et endnu grønnere Danmark. Vores grønne kraftværker træder frem i lyset i denne tid, og det er ikke dårligt. Kronen på værket kom på klimatopmødet i Bonn, hvor Danmark sammen med 18 andre lande aftalte at udfase kul i 2030. Aftalen sætter en tyk streg under den positive udvikling, som allerede er i fuld gang i Danmark. Omstillingen gavner nemlig ikke bare klimaet, men sikrer også, at danskerne har grøn el og varme hele tiden, fordi kraftværkerne træder til, når solen ikke skinner, og vinden ikke blæser. Og den danske brancheaftale sikrer samtidigt, at der ikke sker en negativ påvirkning af miljø og biodiversitet, når vi anvender bæredygtig biomasse til vores el og varme. Det bliver svært at overgå alle de positive takter, som er slået an i år - men nu gælder det grønne resultater. Og her er de grønne kraftværker afgørende for Danmark.

Ud med kullet. Kraftvarmeværker gør os grønne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce