Uafhængig forskning kræver finansiering

Erik Kulavig

Uafhængig forskning kræver finansiering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

KOLDKRIG: På given foranledning skal jeg gøre opmærksom på, at der på Syddansk Universitet allerede eksisterer et center for koldkrigsstudier. Det blev oprettet for et lille års tid siden med bred opbakning fra aktive koldkrigsforskere - historikere, slavister og politologer - fra det ganske land.

Da det kom os for øre, at der på finansloven var afsat en ekstraordinær bevilling til koldkrigsforskning, tilbød vi videnskabsministeren et færdigpakket forskningscenter.

Efter en rum tid modtog vi et brev, hvori man takkede for tilbuddet, som man imidlertid ikke ville tage imod. Det var nemlig allerede blevet besluttet at placere centret ved Forsvarsakademiet, hvor man, som det hed, havde både ekspertise og ledige lokaler.

Det er muligt, man havde lokaler, men den aktuelle ansættelse af en leder og den bebudede ansættelse af en række andre forskere viser, at man ikke - i modsætning til universiteterne og herunder koldkrigscentret i Odense - havde den nødvendige ekspertise til at løse denne specielle opgave.

Thomas Friis fra Center for Koldkrigsstudier på SDU afholdt i samarbejde med Anne Sørensen fra Aarhus Universitet for en uge siden en konference om samtidshistorie i Odense. Den havde tilslutning fra en bred kreds af unge historikere fra Danmark, Tyskland og fra de andre nordiske lande, og Den Kolde Krig stod højt på dagsordenen.

På konferencen blev der fremlagt resultater af undersøgelser af en lang række emner fra den hemmelige tjenestes telefonaflytninger på Island under Den Kolde Krig til DDR's understøttelse af Den Røde Terror i Forbundsrepublikken.

Den slags initiativer til fremme af en bred undersøgelse af Den Kolde Krig i Danmark og i de omkringliggende lande, som bliver udført af individuelle, uafhængige forskere, vil vi gerne tage flere af, men det kræver finansiering. Jeg håber derfor ikke, at det nye koldkrigscenter skal løbe med alle pengene.

Uafhængig forskning kræver finansiering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce