Turisme-skadelig reform


Turisme-skadelig reform

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kerteminde er mest er kendt for to ting: Amanda og landets mindste avis. Nu kan byen også bryste sig af, at den er med til at styrke dansk turisme. På Seminariet for Kunst og Håndværk vil fynboerne til at uddanne folk til job i turisterhvervet med særlig viden om økonomi og håndværk.

Disse nye, helt enestående muligheder for job i turistsektoren nyder støtte i byråd, amtsråd og i Folketinget. Med støtte fra tre sider kan Kerteminde være banebrydende i turistbranchen.

Kommunalreformen lægger en masse ansvar ud til de ny storkommuner, mens regionerne får forholdsvis få opgaver ¿ og ikke de tværgående som for eksempel turismen. Reformen gør det ekstra vanskeligt for danskerne at fastholde ét af de vigtigste valutaskabende erhverv, som omsætter for 50 mia. kr. om året og beskæftiger henved 70.000.

Der er grund til bekymring for, om erhvervets store betydning kan fastholdes. Selv om flere overnatter i Danmark, tjener erhvervet ikke flere penge. Den generelle stigning i turismen i Vesteuropa smyger sig uden om os.

Vi skal blive bedre til at koordinere initiativer mellem erhverv, stats, amter og kommuner. Der kan opleves en betydelig afstand mellem den offentlige indsats i form af Danmarks Turistråd og erhvervet selv. Kort sagt kan vi ikke have fornøjelse af store brandingplaner og kampagner, hvis ikke de kan omsættes til praksis lokalt.

Et påtrængende problem for turisterhvervet er regeringens totalt svigtende interesse. Det står klart, at hensigten er at halvere den statslige turismeindsats over de næste fem år, så 213 mio. kr. for 2001 skrumper til 108 mio. i 2006. VK har systematisk nedprioriteret turismen og fjernet statsstøtten til de regionale turistselskaber, der bruger krudtet på overlevelseskampen i stedet for at rette indsatsen udad. Den stagnerende omsætning er således kun vores egen skyld. Regeringen har ikke villet erkende, at en krone til turisme giver mindst to igen, eller hvor meget det nu kan blive til.

Vi bør lægge langsigtede planer for, hvordan vi bedst muligt kan få glæde af EU's østudvidelse og det store og voksende marked dér. Østeuropæerne skal være velkomne til at vælte ind over de danske grænser - som turister. Efter EU-udvidelsen er tidspunktet kommet, hvor det kun kan gå for langsomt med at placere Danmark som et nyt turistland hos vores nye EU-fæller.

Nok sidder pengene i de nye EU-borgeres tegnebøger fastere end i Vest-EU. Men hvis vi ser på, hvor hurtigt det kan gå, er det ikke et sekund for tidligt at kridte skoene.

Derimod er jeg noget skeptisk over for tanken om, at hvis vi bare satser på H.C. Andersen fra nu af og hele næste år, så brager dansk turisme også fremad. Danmark og danskerne har meget andet at byde på. Vi kan ikke nøjes med at knytte vores branding af landet til kendte afdøde. Ellers skulle der jo ligge et uudnyttet potentiale i at lave Søren Kierkegaard-rejser og Niels Bohr-weekendpakker - og det kan da ikke udelukkes.

Bjarne Laustsen, Drosselvænget 2, Støvring, er MF(S).

Turisme-skadelig reform

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce