Truslen fra Kina


Truslen fra Kina

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

UNDER sit nylige besøg i Kina kritiserede USA's udenrigsminister, Condoleezza Rice, sine værter for at have vedtaget en lov, der truer Taiwan militært, hvis øriget tager afgørende skridt i retning af selvstændighed.

Svaret var det kinesiske standardsvar: USA skal bare blande sig udenom. Taiwan er et indre kinesisk anliggende.

Kina har lige siden kommunisternes sejr i 1949 fastholdt, at Taiwan er en del af Kina, men heri er taiwanerne ikke enige. De har lagt de første årtiers diktatur bag sig og skabt et velfungerende demokratisk system, mens fastlandskineserne stadig døjer med et kommunistisk diktatur.

Det kan næppe undre, at meget få af Taiwans 23 millioner indbyggere kan se det attraktive i at blive underlagt Beijing.

CONDOLEEZZA Rice advarede før afrejsen fra Kina også EU-landene mod at hæve forbudet mod våbensalg til Kina. Det ville forrykke balancen på et område, hvor USA har store sikkerhedsinteresser, som hun formulerede det.

USA er Taiwans ven. Hvis Kina skulle finde på at angribe østaten, griber amerikanerne ind. Og ifølge CIA er magtbalancen mellem Taiwan og fastlandet ved at tippe på grund af Kinas militære moderniseringsprogram.

Sammenholdt med den nye lov om indgriben, hvis Taiwan ikke holder sig i ro, var det amerikanske signaler, der fik EU til at vakle i sin beslutning om at sælge våben til Kina. Den britiske udenrigsminister mener i hvert fald nu, at det kan blive vanskeligt at hæve våbenembargoen.

MEN er Taiwans demokrati virkelig i akut fare?

For fem år siden udgav Kina en hvidbog, hvori der udtrykkeligt blev truet med magtanvendelse, hvis Taiwan fortsat vægrede sig mod at optage forhandlinger om genforening.

Ifølge den nye lov er magtanvendelse ikke udelukket, men den nævner brugen af "ikke-fredelige midler" i tilfælde af, at Taiwan tager skridt til adskillelse fra Kina, eller hvis mulighederne for en fredelig genforening er udtømte.

Det er tilpas vage formuleringer til at vække uro i Taiwan, men man kan også se dem som et kinesisk alibi for at strække sig vidt for at undgå krig.

KINA og landets nye topledelse har da også nok at se til. På den nys overståede samling i Folkekongressen talte regeringschefen om behovet for at tackle folkelig uro med baggrund i arbejdsløsheden, den udbredte korruption og lokale embedsmænds fremfærd.

Den ophedede økonomi og problemer med styret i Hongkong holder også partiledelsen beskæftiget. Det ser med andre ord ud til, at Kina reelt foretrækker at holde Taiwan-spørgsmålet på lavt blus så længe som muligt.

I realpolitikkens verden er det også i Taiwans interesse. Så østaten holder sig forhåbentlig fra at provokere Kina og fortsætter stille og roligt udviklingen af de økonomiske forbindelser med fastlandet. De er til begge landes fordel - og oven i købet fredsskabende.

Truslen fra Kina

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce