Transplantér dog de tilgængelige organer


Transplantér dog de tilgængelige organer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Af Jens OlesenHjulets Kvarter 98, Odense.

UANSTÆNDIGT: At opleve en situation som den Per Christiansen oplevede i fredags da man aflyste en operation, han var på vej til i ambulance, må siges at være uanstændigt og helt igennem uantageligt. Det er frustrende at se, at man sender et sæt raske organer videre til en anden patient i Norden, når den matcher en dansk ventelistepatient. Det mindste, man må kunne forvente af det danske sundhedsvæsen, er da, at man transplanter de organer, som man får til sin rådighed, og som matcher et menneske på de danske ventelister.

En del af problemet er blevet forklaret med, at man ikke havde det nødvendige personale til rådighed, og at man ikke havde mulighed for at indkalde flere.

Det er muligt, at personalet er presset rent arbejdsmessigt, når man er ansat på Rigshospitalet, men man må kunne forvent så megen forståelse og professionalisme for sit arbejde, at når der er donor-organer, så kommer man på arbejde. Det er jo ikke sådan, at man kan planlægge denne form for operationer. Det er helt akutte situationer, der opstår. Organet og patienten er klar, så bør resten være en formalitet.

Alternativt kunne man flytte en del af hjerte-operationerne til andre steder i landet, hvor man kan tage sig af disse og er uddannet til dette arbejde. Dette vil frigøre kapacitet på Rigshospitalet til at få nogle af de operationer igennem, som man kun kan udføre her. Alt andet er uanstændigt for livet i sin helhed og for de patienter, der har bevaret et håb gennem en venteliste.

I dag virker det nærmest, som om Rigshospitalet værner om sine operationer og ikke vil give afkald på nogen af dem, idet der er prestige forbundet med at foretage disse, men derved mistes der med sikkerhed liv på ventelisterne.

Dette hjælper bare ikke Per Christiansen, som nu er nødt til at vente på og leve i håbet om, at der igen dukker et par lunger op, der matcher hans vævstype og blodtype, og at dette sker, inden han bliver for svag til at stå på ventelisten. Han bliver fjernet fra ventelisten, når hans krop bliver så svag, at en operation ikke kan gennemføres med sandsynlighed for overlevelse. Hvilket betyder, at den dag, han bliver fjernet fra ventelisten uden at være opereret, er det det samme som at give ham hans dødsdom. Og jeg håber ikke, at dette sker, men at han når at få endnu et tilbud om at gennemføre et forsøg på at få nye lunger. Alt andet er uanstændigt.

Transplantér dog de tilgængelige organer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce