Tillid. Skandale på skandale


Tillid. Skandale på skandale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Niels Jørgen Langkilde, Rio de Janeiro, Brasilien - fhv. MF, kommunikationsdirektør, H. C. Andersen Instituttet
H.C Andersen
Debat. 

Vi lever åbenbart i skandalernes tid. Skatteborgernes penge forsvinder i de helt forkerte lommer.

De fattigstes penge i Socialministeriet snupper en betroet kvinde 111 millioner kroner fra.

Skat sender med hjælp fra en ansat milliarder til udlandet, Banestyrelsen og metro-selskabet konkurrerer om unødvendige ekstraregninger i milliardstørrelsen, læger køber kunst og møbler for forskningsmidler, hvis de ikke svindler med forskningsresultaterne og begår nogle af de mange hundrede tusinder af fejl og utilsigtede hændelser i sundhedssystemet.

Skandalerne kommer, hvor man mindst venter dem, og det er dybt skuffende.

Hvor skandalen i Socialministeriet bereder den dybeste skuffelse, så hører vi her i Brasilien en hel del mere til grådigheden og ansvarsløsheden i Danske Bank. Og at ledelsen, som kørte banken i grøften, bliver belønnet for det med fornemme aftrædelsesordninger er også uforståeligt her.

Hele tilliden til Danmark er rokket, og det passer slet ikke med det billede af Danmark, som vi kan lide: Et velordnet og ærligt demokrati uden korruption.

Her i Brasilien ryddede man alvorligt ud i politikerskaren ved første valgrunde i søndags. Ikke engang en mindre betydningsfuld post kunne den tidligere præsident blive valgt til. Nye og uplettede folk blev valgt i store dele af landet. Mon vi ved næste valg oplever noget lignende i Danmark?

Nogle politikere og ledelsesteoretikere taler med foragt om en forfærdelig "nul-fejls-kultur" og alt for megen kontrol. Mon ikke skatteborgerne ønsker det modsatte: 0-fejl i skat ville være herligt. Så slap vi for milliarder sendt ud af landet, en række borgere slap for fejlagtige ejendomsvurderinger, og vi skatteborgere slap for at betale for tabte skattesager. På transportområdet ville vi så have et signalsystem som fungerede, en ordentlig banegård i Ringsted og mere end to tog i timen på den ny strækning København-Ringsted.

Og på socialområdet ville der være flere penge til landets svageste.

Jeg har for kort tid siden være igennem et videnskabeligt arbejde om revisionsforholdene i Danmark. Forfatteren var chokeret over, hvor meget vort system bygger på tillid. Det indbyder til snyd, hævdede forfatteren. Jeg frygter, han har ret. Rigsrevisionen er blandt de organer, som vi skal have udstyret med mere indsigt. De var på sporet i Socialministeriet, og de har arbejdet med transportområdet, men de har manglet tilstrækkelig viden om områderne.

Det vigtigste i vort system har i mange år været den høje tillid, som vi har til hinanden. Hvor mange tillidsbrud skal vi se, inden vi gør noget? Mon ikke en 0-fejlskultur ville blive påskønnet? Mon ikke vi har behov for at tale meget mere om tillid og ærlighed, og hvordan vi kan bevare den?

Tillid. Skandale på skandale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce