Thornings tricks


Thornings tricks

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

JEG kan slå Anders Fogh, sagde den nye S-boss, da hun anbefalede sig selv på kongressen i Odense i marts. Signalet var klart: Jeg kan gøre det. Partiet som sådan kan ikke. Frank Jensen slet ikke.

NU MÅ det antages, at der er både år og dag til valget. Scenen kan skifte. Men skal man tro de seneste meningsmålinger, hvad man nu ikke altid skal, er analysen korrekt. Thorning-Schmidt har en reel chance for at vinde. Dels fordi hun er ny og ubelastet; dels fordi hun er kvinde - og dels fordi hun har indset, at det ikke nytter blot at knurre fra sidelinjen. Thorning-Schmidt har bevæget Socialdemokraterne ind mod midten, hvor det er bedst at være, og hvor de fleste vælgere findes.

OG HVORDAN har hun så gjort det?

Simpelthen ved at kopiere den taktik, der skaffede Fogh Rasmussen den store valgsejr i 2001.Ved at lægge sig så tæt op ad fjendens holdninger, at vælgerne stort set ikke kan se forskel. På den måde afgøres valget af få, men letfattelige budskaber - eller det bliver et rent personopgør, og det er givet, at Helle Thorning-Schmidt vil have langt større chancer i den personlige duel mod Fogh end Frank Jensen, som statsministeren ville spise til morgenmad.

DET INDLEDENDE skridt var at være først ude med et bud på en modernisering af velfærdsstaten.

Thorning-Schmidt véd, at det længe har været konservativ politik; hun véd, at det er et hedt ønske i Venstres bagland, og hun har forudset, at det følgelig også vil blive statsministerens politik, når Velfærdskommissionen har fremlagt sin rapport og dermed givet Fogh et alibi for at tage fat på de reformer, som han hidtil har fejet til side.

Thorning-Schmidts udspil var derfor så at sige gratis - ingen af regeringspartierne vil være uenige - men ved at komme først var det pludselig de ellers så støvede socialdemokrater, der pludselig fremstod som det friske pust.

DET SENESTE Thorning-trick er også ganske fiffigt. Nu vil partiet acceptere regeringens ellers hidtil så udskældte skattestop som udgangspunkt for efterårets forhandlinger om finansloven.

Det har vakt måben på venstrefløjen, hvor SF-chef Villy Søvndal har sammenlignet den socialdemokratiske kursændring med tilbagetoget fra Dybbøl. Men Søvndal har ikke forstået taktikken. De socialdemokratiske tænkere har erkendt, at Fogh blandt andet på grund af skattestoppet har vundet to valg i træk. Så hvorfor fortsætte kampen, når slaget er tabt?

SÅ HELLERE trække sig tilbage, som soldaterne gjorde på Dybbøl. Det er muligt, at Socialdemokraterne på den måde vil fremstå som mindre ideologiske. Til gengæld har de en mulighed for at få indflydelse og dermed komme ud af ørkenvandringen.

Og hvis ikke, er der dén for landet nok så vigtige sidegevinst, at de to store partier uanset hvad har nærmet sig hinanden så meget, at de dårligt kan undslå sig for et samarbejde om de reformer, der er nødvendige for velfærdsstatens fremtid.

Thornings tricks

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce