Tag del i Forskningsdøgnet

Henrik Pedersen professor -SDU Odense

Tag del i Forskningsdøgnet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fortæl folket, hvad I laver, og giv idéer til erhvervslivet. Sæt øget fokus på forskningsformidling, lyder opfordringen igen og igen til universiteterne. Men samtidig skærer regeringen i bevillinger til forskningsformidling.

Regeringen stiller krav om forskningsformidling, et krav, jeg er helt enig i, men der er ikke taget politisk stilling til, hvordan forskningsformidlingen skal finansieres. Syddansk Universitet tager formidlingsopgaven alvorligt - senest med et Center for Kunst og Videnskab samt utallige aktiviteter for unge og for skoler og gymnasier; f.eks. foredrag om frontforskning, formidlingspris for studerende, aktiviteter ved Dansk Naturvidenskabsfestival og udvikling af undervisningsforløb til skoler og gymnasier i samspil med disse.

Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling har udpeget 12. maj til Forskningens Døgn for at få sat fokus på dialogen mellem videnskab og samfund. Der er stor politisk bevågenhed, og kronprinsesse Mary bliver protektor. Men for at opnå målet, en styrket dialog mellem forskeren og ikke-forskeren, skal finansieringen, der sikrer kvaliteten af formidlingen og bred deltagelse af befolkningen, afklares - ikke blot i forhold til en enkelt aktivitet, men i forhold til den daglige nødvendighed for god og bred forskningsformidling.

Uden midler ingen forskningsformidling. I dag er mit fakultet afhængig af at hjemtage eksterne midler fra EU, fonde mv. til disse aktiviteter, da basisbevillingen ikke også kan dække kravet om formidling i den ny universitetslov. Ikke nok med at universitetet er nødsaget til at finde eksterne midler, men samtidig skærer regeringen i bevillingerne til Folkeuniversitetet.

Folkeuniversitetet er en velafprøvet platform for forskningsformidling, et godt og vigtigt forum, et alternativ til den ofte mere ungdomsrettede formidling, som universitet i høj grad varetager. Det har til formål at udbrede kendskabet til forskningens metoder og resultater gennem folkeoplysende undervisning og foredrag. Midlerne er reduceret fra 25,7 mio. kr. i 2002 til 14,2 mio. kr. i dag. Det har betydet højere deltagerbetaling, faldende deltagelse og aflysning af hold. Og dialogen med Folkeuniversitetets målgruppe finder ikke umiddelbart sted i andre fora.

På Forskningens Døgn fortæller SDU om sin forskning. Forskningsformidling er særdeles vigtig, men ikke let og slet ikke gratis. Det kræver grundig forberedelse og ekstra ressourcer for, at aktiviteterne - og formidlingen - bliver af tilstrækkelig høj kvalitet. Vi er vant til at zappe videre, hvis noget ikke lige fænger.

Tale er sølv, men guldet mangler, hvis regeringens og mit ønske om øget forskningsformidling skal lykkes.

På Forskningens Døgn 12. maj kan du tage del i SDU's forskning i traditionel kinesisk naturmedicin og høre om øl og rødvin i Bryggeriet - begge dele foregår på Flakhaven. Om aften er der videnskabscafe i Cafébiografen.

Henrik Pedersen, Rahbeksvej 7, Odense M, er dekan, professor.

Tag del i Forskningsdøgnet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce