Tænk i andre baner


Tænk i andre baner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FORKÆLELSE

af INGE DAM

Harevænget 79, Nyborg

Efter årtiers brug-og-smid-væk mentalitet og storforbrug af al energi, har vi set begyndende mentalitetsændring. I alt fald i tankerne, i debatter og i politiske erklæringer.

Der er ingen ende på velviljen i øjeblikket, og der skal bygges andre huse, genvindes energi, anvendes vind - sol - osv. osv. - og det er alt sammen særdeles udmærket.Hvad enten det har stor effekt eller ej - den debat foregår stadig - så tager vi ingen skade af at tænke i forbrugsbaner og udtømmelige energikilder.

Så vidt så godt. Men lad os nu ikke udføre en masse hovsa-løsninger, som alligevel ikke har andet end dårlige sidegevinster.

F. eks. inden for husbyggeri: Vel skal vi bygge gode huse, som er energilave. Men de mange forslag om at efterisolere og tætne, så ikke en sprække luft kommer ind  - har husene godt af det? Har vi selv? Ligesom der må være måde med, hvor meget der skal spares på varmt vand til tøjvask osv. - rent tøj ved kolde grader? I alt fald næppe uden bakterier, og er det ikke tilbageslag i hygiejnen?

Derimod kan man undre sig over, at der - samtidig med udvikling af "lidt bedre" biler - stadig importeres mere og mere, og det især via lastbiler. Æbler sendes fra Danmark mod syd - franske ditto sendes mod nord. Der importeres eksotiske frugter året rundt, tomater der er umodne og rådner straks, sendes fra Syden, skønt tomater må betragtes som typisk sommervare.

Kød fra alverdens lande sendes hertil, og dansk svinekød sendes - levende eller slagtet - ud i verden. Vi krydser madvarer på kryds og tværs, varer som vi enten selv har eller kunne "nøjes" med, når der er mangel i egen produktion på vitamin-kost (appelsiner f.eks. i julen).

Hvad kunne man dog ikke spare af både penge og gas-udslip, om der var begrænsning i disse krydsninger kloden rundt?

Men sådan er det ikke - bliver det ikke, for vi har frie handelsveje, vi ønsker det sådan på godt og ondt - trods alt mest godt. Men hvilke ændringer kunne man så få ind - via EU-kvoter? Eller er det ikke samtidig os selv, der burde tænke i andre baner og ikke forvente alle slags varer til alle tider i ren forkælelse?

Tænk i andre baner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce