Sundhed er livskvalitet


Sundhed er livskvalitet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Brian Skov Nielsen - formand for Sundhedsudvalget, Enhedslisten
Victoria Mørck Madsen
Debat. 

For kort tid siden udkom KL's forebyggelsesudspil "Forebyggelse for fremtiden". Udspillet peger på seks sundheds-pejlemærker, som kommunerne bør have fokus på. Udspillet indeholder også en opfordring til at arbejde med sundhed på tværs af fagområder og forvaltninger - præcis som vi gør det i Odense.

I 2016 oprettede byrådet et sundhedsudvalg på tværs af forvaltningerne i Odense. Det gjorde vi for at give sundhedsområdet et større politisk fokus og i erkendelse af, at man ikke kan arbejde strategisk med sundhed uden at se på det hele menneske. Sundhed vedrører os alle, hvad enten vi er børn, voksne, voksne med børn, ældre, psykisk sårbare, socialt udsatte eller bare får en knæskade på skituren. Sundhed går på tværs.

"Forebyggelse for fremtiden" præsenterer nogle fornuftige pejlemærker, som ligger fint i tråd med dem, vi allerede arbejder med, og især tre af dem har fået et særligt fokus i Odense: Ulighed i sundhed, mental sundhed og rygning.

For mig er det afgørende, at vi får knust uligheden i sundhed. Det kan ikke passe, at bestemte grupper kan se frem til et kortere liv med en eller flere kroniske sygdomme, blot fordi de har færre penge. Eller at børns sundhed stadig afhænger af deres forældres uddannelsesniveau. Det er uacceptabelt i et så rigt land som Danmark, at forskellen mellem rig og fattig så direkte kan aflæses i vores sundhed.

Stress, depression og angst udgør et væsentligt problem for mange mennesker, og hæmmer deres muligheder for at leve det liv, de gerne vil. Selv børn rammes, og det kan sætte spor helt ind i voksenlivet. Når den mentale sundhed halter, så har man svært ved at klare hverdagen, og det øger risikoen for at komme ind i en nedadgående spiral, hvor alting bare gradvist bliver værre. Det ved vi, og derfor sætter vi også ind her.

Når man taler om sundhed, så kan det nogle gange lyde som om, at sundhed er et mål i sig selv. Sådan synes jeg ikke, man skal se på det. Sundhed er derimod et middel til at få det bedste ud af livet. Eller sagt helt enkelt: Sundhed er livskvalitet.

Derfor skal vi pakke formynderi og forbud væk og i stedet tage udgangspunkt i folks ønsker, drømme og livssituation. På den måde kan man støtte og motivere mennesker til at varetage deres egen sundhed. Hvis vi skal lykkedes med denne ganske store opgave, så kræver det forebyggelse, tidlig opsporing og tidlig indsats. Jo tidligere vi sætter ind, jo større er chancerne for, at vi kan nå at bidrage til et godt og sundt liv. Kommer vi derimod for sent ind i processen, så bliver opgaven både sværere og dyrere.

Det lyder nemt og selvfølgeligt alt sammen, men det er det faktisk ikke. Det kræver både politisk vilje, prioritering og mod. Det kræver, at vi fortsat arbejder på tværs af forvaltninger, og at vi tør investere i noget, vi først ser effekten af senere. Som nyvalgt formand for Sundhedsudvalget vil jeg arbejde på at få sundhed op øverst på den politiske dagsorden. Det vil jeg fordi, at der er en direkte linje fra bedre sundhed til større livskvalitet, bedre økonomi og mere social retfærdighed.

Sundhed er livskvalitet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce