Stop jagt på evig økonomisk vækst. Mindre vækst giver mere tilfredshed


Stop jagt på evig økonomisk vækst. Mindre vækst giver mere tilfredshed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat. 

Væsentlighed: Vi skal stoppe jagten efter økonomisk vækst og i stedet fokusere på, hvad der er vigtigt i livet.

Dette udsagn vil de fleste økonomer og politikere protestere stærkt imod, da de mener, at den økonomiske vækst er forudsætningen for et godt liv. Den økonomiske vækst skaber rigdom og gavner alle i samfundet. Så hvorfor skal man være kritisk over for ønsket om økonomisk vækst?

Der er en række forhold, der gør det nødvendigt at tænke anderledes end de fleste økonomer og politikere gør, da den økonomisk vækst har flere negative virkninger.

Det første problem ved økonomisk vækst er en forværring af klimaet og miljøet. Hvis energien til at skabe økonomisk vækst bliver skabt ved vedvarende energikilder, kan der argumenteres for, at økonomisk vækst ikke øger udledningen af CO2 og dermed forværrer klimaet. Ifølge Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet dækkede vedvarende energi i 2016 30 % af det samlede danske energiforbrug, så der er stadig lang vej til, at vi kan have en økonomisk vækst, der ikke påvirker klimaet i en negativ retning.

Det andet problem ved ønsket om fortsat økonomisk vækst er stress. En befolkning, der hele tiden skal løbe hurtigt for at være effektiv og være parat til nye omstillinger, så Danmark kan skabe økonomisk vækst og klare sig i konkurrencen med andre lande, bliver mentalt slidt. Statens Institut for Folkesundhed har siden 1989 målt andelen af befolkningen, der føler sig stresset i hverdagen. Målingen viser, at andelen er steget fra 5,8 pct. i 1989 til 13,6 pct. i 2013. Det høje stressniveau har store konsekvenser for den enkelte men også for samfundet. Hver dag er der ifølge Stressforeningen ca. 35.000 mennesker i Danmark, der er sygemeldt pga. stress, hvilket koster samfundet 27 mia. kr. årligt.

Til sidst er visionen om økonomisk vækst med til at skabe en forbrugermentalitet, der gør mennesker blinde for, hvad der er vigtigt i livet. Det er nødvendigt at dække de basale behov, men ingen har behov for at leve et liv i en overflod af forbrugsgoder. Den australske sygeplejerske Bonnie Wares undersøgelse af døende på et hospice viste bl.a., at de fortrød, at de havde arbejdet for meget og ikke havde prioriteret sociale relationer højere. Døende mennesker svarede ikke, at de skulle have købt større og dyrere forbrugsgoder og taget på flere luksusrejser.

En anderledes og mere bæredygtig vision for udviklingen af vores samfund kræver en både anderledes tænkning fra det enkelte individ samt økonomer og politikere, der tør gå mod den sædvanlige økonomiske fortælling om, at økonomisk vækst kun kan være godt. Det enkelte menneske og familie skal forbruge og arbejde mindre. Vi skal ikke være bange for at miste materiel velstand, for så længe vi kan dække vores basale behov, kan vi sagtens leve et lykkeligt liv.

Et mindre fokus på økonomisk vækst giver vækst på andre områder, da miljøet og klimaet forbedres, stress reduceres og vi kan opleve et mere varmt samfund, hvor mennesker prioriterer, hvad der er vigtigt i livet.

Stop jagt på evig økonomisk vækst. Mindre vækst giver mere tilfredshed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce