Statsjob: Genialt spin?


Statsjob: Genialt spin?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Hans Hansen, Kimbrerbakken 26, Odense SV
Billede
Debat. 

Som almindelig borger i dette land kan man undres lidt over al den ståhej i relation til beslutningen om at udflytte statslige arbejdspladser til snart sagt alle afkroge af landet.

Man kan også komme til at tænke på et gammelt citat fra den romerske embedsmand Petronius, som arbejdede under kejser Nero i 1. årh. Der har været rejst tvivl om citatets ægthed, men indholdet forekommer relevant: "Vi arbejdede hårdt, men hver gang det begyndte at fungere, blev nye planer om omorganiseringer iværksat. Jeg lærte mig senere i livet, at vi er tilbøjelige til at møde hver ny situation igennem omorganiseringer, og jeg lærte også, hvilken vidunderlig metode dette er til at skabe illusion om fremgang, mens det i virkeligheden forårsager kaos, ineffektivitet og demoralisering."

Således Petronius. Passer det på dagens virkelighed i Danmark? Det ved jeg naturligvis ikke, men man kunne frygte det. Ved kommunalreformen i 2007 nedlagde man amterne med deres stærke, faglige miljøer. Der kom herefter fem regioner og 98 primærkommuner. Der er næppe enighed om, at denne reform var en succes.

I mange lokalområder føler man sig på stor afstand af kommunen og de lokale beslutningstagere. Og det har været svært for primærkommunerne at opbygge effektive og stærke faglige, administrative miljøer, som er på niveau med de tidligere amtskommuners standard. Flere eksempler fra Fyn kan illustrere en betydelig usikkerhed, slingrekurs og i nogen grad inkompetence i de kommunale forvaltninger.

En del iagttagere vil næppe heller kalde regionerne for en succes. Ja, der har af og til været røster fremme, som har talt for en nedlæggelse af dem. Andre mærkværdige tiltag var også nedlæggelsen af adskillige lærerseminarier netop i lokalområderne, altså centralisering af uddannelserne. Nu flytter man igen uddannelser ud i lokalområderne. Nogle ville kalde det slingrekurs.

Nu fordeler man med rund hånd dele af statsadministrationen til alle dele af landet. Slagordet er "Danmark i balance". Jeg kender ikke navnet på den spindoktor, der har fundet på den formulering, men ingen ved sin fulde fornuft vil vel gå imod dette slogan. Smart, kan man sige. Men hvad er det nu, der foregår? Jo, Skattestyrelsen, Gældsstyrelsen, Vurderingsstyrelsen og diverse dele af andre styrelser splittes op og fordeles rundt til forskellige områder af landet.

I alle lokalområder jubler de: Flere arbejdspladser, mere udvikling, borgmestrenes arme kan ikke komme ned. Ingen af de politiske partier tør for alvor lægge afstand til projektet. Dog har røster fra Dansk Folkeparti fremhævet, at de store byer får rigeligt. Her kunne der jo være mulighed for at opbygge stærke faglige miljøer, og det bryder regeringens støtteparti sig vist ikke om. For øvrigt får de så heller ikke nogen stramninger i udlændingepolitikken via denne reform.

Men med disse tiltag har regeringen til gengæld den fordel, at fokus flyttes væk fra decembers skrækscenarium, som vidnede om de store begrænsninger med hensyn til at realisere den skattepolitik, der burde være regeringens varemærke frem for alt andet. Og man opbygger nu en illusion om handlekraft og fremgang, som kan vise sig at være meget tvivlsom.

Der er en grund til, at København er hovedstad. Begrebet hovedstad indebærer, at visse funktioner eller institutioner - kongehus, regering, folketing og centraladministration og meget mere - er placeret her. Vi vil gerne være stolte af vores hovedstad. Vi vil gerne have, at det skal være en storby, en verdensby. Hvis vi nu systematisk går efter at tømme den for vigtige funktioner og sprede dem til hele landet, udvander vi vel begrebet hovedstad.

Men hvorfor gå i små sko i denne sag? I virkeligheden burde man måske flytte hovedstaden til Nyborg midt i landet. Det ville også rent historisk være ganske logisk, da Nyborg har varetaget "opgaven" tidligere i 1500-tallet. Man har lige nu planer om at udbygge Nyborg Slot; planerne bør måske revideres, så der bliver plads til de ovennævnte institutioner.

Så vil Lars Løkke også gå over i historien, mindst på niveau med Christian 3., der gjorde byen til hovedstad i midten af 1500-tallet.

Statsjob: Genialt spin?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce