Stærk forenkling

Carsten Toft

Stærk forenkling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

eu-traktater

af carsten toft

cand.sc.pol. et cand.jur, medlem af Europabevægelsens hovedbestyrelse, Søhustoften 108, Søhus, Odense N

Til Birgitte Volkerts "åbne brev" i Stiftstidende 24/1 skal bemærkes, at det er stærkt forenklet at sige, der er tradition for folkeafstemning om EU-traktater. Kendsgerningen er, at i fem af de seks tilfælde, hvor der har været folkeafstemning, var vi statsretligt forpligtet hertil på grund af suverænitetsafgivelse.

I de tilfælde, hvor der - ligesom med Lissabon-traktaten - ikke er tale om suverænitetsafgivelse, er billedet anderledes.

Der blev ikke holdt afstemning om Nice-traktaten i år 2000. Til gengæld var der afstemning om EF-pakken i 1986. Volkert er dog næppe gammel nok til at erindre, at denne afstemning var afledt af en indenrigspolitisk situation.

Med hensyn til den reducerede, men mere effektive EU-kommission, er det allerede afklaret i forbindelse med Nice-traktaten. Kun ikrafttrædelsesdatoen er udskudt. Danmark vil være uden kommissær i en periode på fem af 15 år, men det kommer alle andre lande også til at opleve - store som små.

Med hensyn til flertalsafgørelser i Ministerrådet er det ingen nydannelse. De er gradvist indført på stadig flere områder siden EU-pakkens vedtagelse i 1986. Det er i Danmarks interesse at få et effektivt samarbejde for at løse bl.a. grænseoverskridende problemer. Det er ikke altid lige hensigtsmæssigt at vente på, at p.t. 27 medlemslande bliver enige - måske endda med et "tyndt" resultat.

I øvrigt virker det temmelig stærkt, at Volkert anser f.eks. Ministerrådet som et organ, der ikke er demokratisk. Det burde ikke være Volkert ubekendt, at dets medlemmer repræsenterer folkevalgte nationale regeringer.

Birgitte Volkerts indlæg er i øvrigt præget af faktuelle fejl.

Stærk forenkling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce