Sproglig glidebane: DF's skjulte opfordring til vold


Sproglig glidebane: DF's skjulte opfordring til vold

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Svend Løbner Gl. Lundeborgvej 32, Hesselager
MS.SALHA@GMAIL.COM
Debat. 

Vold: Sprogbrugen afslører som regel et menneskes intentioner. Det illustreres med DF's indlæg i avisen Danmark 14. februar. Her skriver MF Peter Kofod Poulsen: "Vesten har svøbt sig i tomme fraser om humanisme, der har neutraliseret evnen til at slå fra sig, hvis nogen presser os."

Det handler om vold: Hvis nogen presser os, skal vi slå fra os. Sprogbrugen giver mindelser om mellemkrigstiden. Ordene vækker afsky, fordi vi ved af erfaring, at overgreb mod andre mennesker netop begynder med måden, vi omtaler dem på.

Peter Kofod Poulsens indlæg viser da også en sproglig glidebane. Han spørger først uskyldigt, om vi mon er på vej ind i en ny mærk middelalder. Hvad bygger han det på? At vi måske skal tale arabisk og kvinder gå tildækkede.

Det fremtidsscenarie må stå helt for Poulsens egen regning. Og hvor slemt er det at kunne arabisk? Og ved han ikke, at masser af kvinder går med tørklæde, uanset om de er muslimer, kristne, hinduer eller noget helt fjerde?

Glidebanen fortsætter, når han kalder muslimer for islamister. "Islamismen vil hverken indordne sig eller gå på kompromis," skriver han. Nu er det bare sådan, at det kun er en lille brøkdel af verdens 1,2 milliarder muslimer, der er islamister. Og de, der søger væk fra krig i Mellemøsten er netop trætte af islamismen. De vil leve helt normale liv og give deres børn en fremtid.

Og så lander Peter Kofod Poulsen pladask i voldsretorikken: "Islamister forstår kun hammeren!" Og senere, at danskere skal "slå fra sig, hvis nogen presser os."

Et menneskes sprogbrug afslører dets inderste intentioner. Sproget handler ikke kun om, hvad man taler om, men i allerhøjeste grad om, hvordan man taler om det. Det er helt legitimt at have en holdning, helt fint at mene, at indvandring bør begrænses. Men vi skal tale pænt om hinanden. Behandle hinanden ordentligt. Diskutere åbent om sagen, ikke stemple bestemte befolkningsgrupper. Og da slet ikke opfordre til vold.

Sproglig glidebane: DF's skjulte opfordring til vold

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce