Spærret inde som dyr


Spærret inde som dyr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

"Man binder Israel på hænder og fødder," skriver Lenette Jørgensen i et læserbrev i FS 27/7 som kommentar til, at FN med 150 stemmer mod seks har kendt muren og hegnet langs den besatte vestbred for ulovlig - en afgørelse i forlængelse af den lige så klare kendelse fra Den Internationale Domstol i Haag.

Læserbrevsskribenten behøver nu ikke at være nervøs, for Israel har aldrig efterlevet FN's resolutioner eller andre internationale henstillinger, og dem har der været en del af, siden Israel i 1967 besatte Vestbredden og Gazastriben.

Både denne besættelse, der altså har varet i 37 år, og de jødiske bosættelser har FN erklæret for at være i strid med de internationale menneskerettigheder og har derfor påbudt Israel at trække sig ud af de besatte områder og ophæve ulovlige bosættelser.

Det er med samme begrundelse, at FN nu påbyder Israel et rive den såkaldte sikkerhedsbarriere ned - en barriere der pløjer sig igennem noget af det mest frugtbare palæstinensiske jord, og som har ødelagt hjem, landbrug og virksomheder, uden at palæstinenserne har fået nogen form for kompensation.

Hertil kommer, at de er blevet spærret inde som dyr i en zoologisk have med et minimum af bevægelsesfrihed - en bevægelsesfrihed som de skarpt bevæbnede israelske soldater kontrollerer ned til mindste detalje.

Det er dem, der bestemmer, om en olivenbonde må komme ud gennem hegnet for at arbejde i sin plantage, og det er dem, der afgør, hvornår han må få lov til at komme ind igen. Det er ikke ualmindeligt, at selv gamle palæstinensere må stå i kø foran porten til hegnet i otte-ti timer i bagende sol, før de israelske soldater "forbarmer" sig over dem.

Disse ydmygelser, som er et eklatant brud på de mest elementære menneskerettigheder, undlader Lenette Jørgensen behændigt at nævne. Hun hæfter sig ved, at 1000 israelere har måttet lade livet, siden den nuværende intifada begyndte i 2000. Jeg er fuldstændig enig med hende i, at det er forfærdeligt og meningsløst. Men det er vel lige så gruopvækkende og absurd, at tre gange så mange palæstinensere - hovedsagelig uskyldige civile - er blevet dræbt af det israelske militær i samme tidsrum?

Selvfølgelig har Israel ret til at forsvare sig mod terroren, men man kan ikke bekæmpe terrorisme med rå magt eller ved at bygge en mur. Man kan kun bekæmpe terror ved at fjerne årsagerne til den. Derfor bør Israel trække sig ud af de besatte områder og nedlægge bosættelserne, hvilket der synes at være optræk til i Gaza, hvis ellers Ariel Sharon tør stå op mod sine egne. Til gengæld skal Israel have en international garanti for sin sikkerhed, og det er jeg overbevist om, ikke bliver noget problem.

Havde Israel efterkommet FN's resolutioner - sådan som Saddam Hussein og Slobodan Milosevic blev tvunget til med militær magt - var vi måske ikke kommet til at opleve den omsiggribende internationale terror.

Måske havde vi ikke oplevet den 11. september 2001.

Torben Poulsen, Langtvedvej 8, Ullerslev, er journalist og forfatter.

Spærret inde som dyr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce