Sommerløjer

Ugen der gik

Sommerløjer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

UGEN DER GIK: Jamen, som det dog går. Nyt medlem af Ny Alliance. Villum Christensen fra Slagelse kender jeg fra hans studier - jeg havde ham oppe i arbejdsmarkedspolitik engang i 1970'erne på Københavns Universitet. Han fik en høj karakter.

Han og få andre skrev ikke opgaver i kapital-logik - en særlig marxistisk analysemetode, som var dræbende kedelig, dræbende irrelevant, men et stort nummer hos andre universitetslærere dengang.

Så velkommen i den nye alliances verden - fjernt fra marxismen - lad dine ben fortsat være plantet midt i den danske muld.

Sæt skatten ned på arbejde - og op på? Ja, alle taler om skattenedsættelser på den arbejdsindsats, som udføres af såvel lønmodtagere som selvstændige. De færreste taler om, hvor pengene til skattenedsættelsen skal komme fra.

De strøtanker, der har været fremme, har været følgende:

Højere skatter på bolig. Nu er det sådant, at et hjem ikke er et spekulationsobjekt. Med en ikke fradragsberettiget ejendomsskat, ejendomsværdiskat samt andre lovbundne omkostninger, så skal der i et almindeligt parcelhus til kr. 2,0 mio. kr. tjenes mere end kr. 220.000, for, når skatten af dette beløb er betalt, kan resten gå til renter, skatter, forsikringer mv. Det er for de fleste husstande med dobbeltindkomst mellem 40 og 50 pct. af indkomsten. Nu falder ejendomspriserne - og de, der har købt dyrt, kan ikke bare låne til renter og evt. afdrag. Det drejer sig om mellem 400.000 og 500.000 husstande - de fleste med børn og dermed stor sårbarhed.

Lad boligerne være i fred - en stigende udgift til at bo, kan kun ramme de svageste på boligmarkedet, som tvinges til salg, flytning og fortabelse af tryghed.

Det er ubegribeligt, at propagandaen slipper godt fra at udtrykke, at loftet over ejendomsskatterne, så de kun må stige med fem pct. om året, medfører, at de husejere med huse, der voldsomt opvurderes, " tjener" fedt på det. Deres skatter stiger ikke så hurtigt som vurderingerne, skulle jeg hilse at sige, en ejendomsskat på 50.000 kr. om året samt stigende ejendomsværdiskat skal ikke øges meget, før huset sættes til salg - til meget lavere priser end vurderingen.

Hvad hjælper det de 800.000 pensionister, at skat på arbejde nedsættes, hvis det skal betales af højere skatter på pensionistens bolig, varme og transport. Hvilken kompensation skal pensionisterne have for ikke at få del i den nedsatte skat på arbejde?


Lad omkostningerne i øvrigt blive i ro - stigende energi, varme- og vandregning svarer til en skattestigning eller ny miljøafgift - som koster den typiske familie kr. 13.000 mere om året - som ikke er fradragsberettiget. Der skal tjenes mere end 27.000 kr. til at betale de nye regninger.

Lad biler og benzin blive billigere, ikke mindst nu, hvor der lanceres nye energivenlige bilmodeller. Reguler endnu engang afgifterne, så de energi- og miljøvenlige biler bliver væsentligt billigere end firhjulstrækkerne.

Lad arbejdsmarkedsbidraget nedsætte, som tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen så klart udtalte det ved indførelsen af denne bruttoskat - afgiften nedsættes i takt med, at ledigheden falder. Dengang var der otte pct. ledighed, nu er der en fjerdedel så mange. Men politikerløfter kan man jo ikke stole på - eller?

Hvad med at give - ikke store - løbende nedsættelser af arbejdsmarkedsbidraget til det bortfaldt f.eks. om 10 år? Og at trækprocenterne blev sat ned i samme takt? Altså en generel - til alle - nedsættelse af trækprocenterne.

Hvor står det skrevet, at skatteomlægning skal være finansieret krone for krone? Det kæmpe overskud på statsfinanserne er betalt af skatteyderne.

Med de taktreguleringer i afgifterne, der er indført på energi og en række miljøområder, vil presset på ikke mindst pensionister og børnefamilier blive så hårdt, at de automatisk må nedsætte forbruget. Er det det, det hele går ud på? Og resten af befolkningen skal arbejde langt mere for at opretholde husstandens levestandard. Er det det, der er meningen?

Stigende skatter virker modsat af stigende lønninger. Stigende skatter tvinger familierne til at arbejde mere for at bevare levestandarden - lønforhøjelser giver mulighed for at nedsætte arbejdsindsatsen for at holde fri fra arbejde og til at nyde den stigende indkomst.

Sidste uges rystende oplysninger om, at sygeplejerskerne og lægerne nu kræver overarbejdsbetalingen op på helt urealistiske niveauer for at ville arbejde sygdomspuklen væk, er rent plattenslageri. Tænk at udnytte, at en selvvalgt strejke mod en befolknings sygdom, nu skal anvendes som løftestang til at berige sig. Det er den samme befolkning, som ikke kunne blive behandlet i to måneder, som nu skal betale ekstra for at blive helbredt. Føj for en fagforeningspolitik.

Den gik ikke i den fagbevægelse, som jeg var en del af indtil for få år siden. Efter kampen var parolen et samarbejde om at løse virksomhedernes problemer med kunderne og samarbejdspartnerne.

Stakkels lille rige land med udsigt til flere fattige, som skal arbejde mere og hårdere for at bevare levestandarden og trygheden i boligen.

Kan politikerne da slet ikke se, hvad resultatet er af deres idéer og gerninger?

Sommerhilsen til alle i agurketiden.

Sommerløjer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce