Social skævvridning


Social skævvridning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

privathospitaler

af bodil kornbek

Hybenvej 49, Virum er formand for Kristendemokraterne

I takt med regeringens favorisering af privathospitalerne stiger den sociale skævhed, når det gælder behandling af patienter.

Siden regeringen kom til magten i 2001, er den private sundhedssektor blomstret. Flere og flere klinikker og privathospitaler er skudt op over hele landet, og flere af dem har udvidet eller går lige nu med planer om at udvide, fordi presset af patienter er så stort.

Men det er primært de stærke erhvervsaktive mennesker, der nyder godt af privathospitalerne. Det skyldes blandt andet, at de har sundhedsforsikringer, der kan garantere dem en hurtig plads på operationsbordet på det private sygehus. Men det skyldes også, at de har mere viden om det frie sygehusvalg og derfor vælger privathospitalet.

Det var regeringen og Dansk Folkeparti, der i 2002 besluttede at indføre skattefrihed for arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer, som for den ansatte virker som et frynsegode. Siden er antallet af sundhedsforsikrede vokset eksplosivt fra under 50.000 i 2001 til over 500.000 i dag.

En analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har lavet, viser, at det er de bedst stillede grupper, der har sundhedsforsikringer. De socialt svage er i den grad underrepræsenteret - det vil sige de ældre, indvandrere, ledige og førtidspensionisterne.

Det er en skævhed, der er dybt bekymrende. En løsning på problemet er, at skattefriheden for sundhedsforsikringer fjernes, så det ikke bliver så attraktivt for arbejdsgiverne at tegne forsikringer for deres medarbejdere. For mig at se er det skjult erhvervsstøtte, som favoriserer de stærke i samfundet.

Samtidig har jeg ikke set nogen beviser for, at behandlinger, der er udført for sundhedsforsikringer, aflaster de offentlige sygehuse, så spørgsmålet er, om ikke regeringens hensigt med sundhedsforsikringerne alene er at give de stærke visse privilegier? Og de svage, som ofte har allermest brug for behandling, har ingen mulighed for at komme i nærheden af en sundhedsforsikring.

Jeg opfordrer til, at vi holder nøje øje med regeringens næste skridt i retning af at udhule det offentlige sygehusvæsen ved at fremme vilkårene for det private sygehusmarked.

Social skævvridning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce