Skoler bliver bedre af selvbestemmelse


Skoler bliver bedre af selvbestemmelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Alex Vanopslagh, folketingskandiat, og Merete Riisager, undervisningsminister, Liberal Alliance
NIELS AHLMANN OLESEN/Ritzau Scanpix
Debat. 

Skole: Vi vil gerne gå så langt som at sige, at den gode skole er grundstoffet i vores samfund. Den gode skole har brug for høj grad af selvbestemmelse. Vi tror på, at beslutninger træffes bedst lokalt, og vi tror på, at beslutninger, man selv har været med til at træffe, simpelthen fungerer bedre. Det giver engagement og nærvær. Engagement og nærvær giver god undervisning. Den enkelte skole ved bedst, hvad der er behov for, og hvad der fungerer hos dem.

Den hemmelige ingrediens er her det menneskelige engagement, og den ingrediens kommer bedst til sin ret i et miljø af frihed, ansvar og frivillighed. Derfor har regeringen lagt et forslag frem med selvstyrende skoler. Det er en ramme, hvor vi kan kombinere de bedste og de fineste elementer fra folkeskolen og fra fri- og privatskoler og sætte dem sammen. De selvstyrende skoler vil naturligvis være underlagt folkeskolens formålsparagraf og faglige krav, men får pædagogisk og økonomisk frihed til at tilrettelægge og forme en skoledag, som passer til den kultur og de børn, som går på den enkelte skole. Det gælder lige fra skolebestyrelsen, forældre, skoleleder og lærere. Det bliver et 10-årigt og ganske frivilligt forsøg, hvor alle landets kommuner får mulighed for én forsøgsskole. Og vi er overbevist om, at hele folkeskolen vil kunne få gavn af de erfaringer, der vil blive gjort med forsøget.

Vi ved, at forældrene er blevet mere og mere glade for de frie grundskoler, hvor skolefolk og forældre i højere grad tager styringen og former den skole, som de mener, er bedst for børnene uden for mange snærende statslige og kommunale bånd. Vi tror som liberale på, at selvbestemmelse og decentralisering, nærhed, frihed og frivillighed kan skabe de rammer, der får både fagligheden og børnene til at blomstre.

Vi ved også fra de frie grundskoler, at særligt forældrene gerne tager et stort frivilligt ansvar for deres lokale skole. Det er forældrene, skolebestyrelsen, skolederen og læreren, som har fingrene nede i mulden, og vi har tillid til, at de kan tilrettelægge en skoledag, som er skræddersyet til børnene på den enkelte skole. Vi ved også, at der er et stort ønske om at få mere indflydelse på den enkelte lokale skole. Det er vores opgave som politikere at lytte til den efterspørgsel hos borgerne og skabe en lomme af frihed til at forme den skolegang, som mener, er bedst.

Vi håber meget at få politisk opbakning til forsøget med selvstyrende skoler. Vi er et land, der rummer et stærkt civilsamfund og en rigdom af initiativ, kultur og kærlighed til skolen. Der er et kæmpe potentiale for at gøre skolerne endnu bedre - det potentiale skal forløses.

Skoler bliver bedre af selvbestemmelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce