Skolebørn og valglokaler

Poul Andersen

Skolebørn og valglokaler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

demokrati

af Poul Andersen

Havevej 23, Middelfart

Mange skoleklasser har nu oplevet demokratiet gennem et besøg på valgstederne. Tidligere var skolerne jo lukket på valgdage, så der er kommet en ny mulighed for at man i de ældste klasser, hvor eleverne snart får stemmeret, kan opleve, hvordan en valghandling foregår.

På valgstederne er der valgstyrere og tilforordnede fra de forskellige politiske partier, og vel også de fleste steder kommunale embedsmænd.

Der findes intet i lovgivningen om besøg af skoler i valglokaler. Der er kun en generel regel om, at man ikke må udsættes for valgagitation.

Kandidater, opstillet til valget, kan godt vælges som valgstyrere og tilforordnede.

Hvordan sikrer vi, at eleverne, der snart bliver stemmeberettigede, ikke kun mødes i valglokalet og orienteres af kandidater fra ét parti?

Folkeskolenlovens §1 taler om alsidighed, hvordan harmonerer det med, at elever kun møder kandidater fra ét parti. Der ligger jo en meget klar signalværdi i elevernes første møde med en politiker.

Det er utrolig glædeligt, at elever nu, når skolerne ikke er lukkede på valgdage, kan opleve demokratiet, men vi bør så sikre, at det ikke bliver en ensidig oplevelse for eleverne.

Det er en opgave for skolebestyrelserne at udarbejde regler på området og sikre, at forældrene orienteres om, at deres børn skal til valglokaler.

Hvis man så ved, at der finder en ensidig påvirkning sted, skal forældrene give tilsagn om, at det er o.k.

Der er ligeledes brug for en lovændring, så opstillede kandidater ikke kan være valg­styrere og tilforordnede, men selvfølgelig som kandidat har ret til at overvåge valghandlingen.

Skolebørn og valglokaler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce