Skammeligt, Odense!


Skammeligt, Odense!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

genforeningssten

Stadsarkivar Jørgen Thomsen fortæller i en artikel om de genforeningssten, der står i de landsbyer, der er blevet "indlemmet" i Odense Kommune, men nævner dertil, at man ikke har noget tilsvarende i den oprindelige Odense Kommune.

Det lyder som om, han beklager dette. Jeg kan oplyse, at man har haft et unikt genforeningsmindemærke, nemlig "Genforeningsbrønden" udført af smeden i Hudevad, Hans Rasmussen, og tegnet af arkitekt Jens Møller Jensen, der også udsmykkede Skt. Knuds Kloster.

Efter fjernelsen fra Grand Hotel har "brønden" ført en omtumlet tilværelse, blevet restaureret og anbragt på Hudevad Radiatorfabrik. Efter lukningen af fabrikken forsøgte smedens venner at få Odense Kommune, ved museumsdirektør og stadsarkivar, til at finde et værdigt sted til dette unikke stykke kunsthåndværk.

Det kunne åbenbart ikke lade sig gøre, selv om den naturlige plads var neden for trappen op til stadsarkivet.

Resultatet blev, at en embedsmand lavede en aftale om at "låne" den til Genforeningsmuseet i Christiansfeldt, hvor interesserede fynboer/odenseanere så kan se den, hvis deres vej falder forbi.

Skammeligt, Odense!

I øvrigt kan jeg oplyse Jørgen Thomsen om, at der i anlægget ved Højby Forsamlingshus står en meget smuk genforeningssten med en flot behugning og navne på politikere, der i Sønderjylland havde indflydelse på afstemningen.

Skammeligt, Odense!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce