Seks forslag til at tale om kulturforskelle med børn


Seks forslag til at tale om kulturforskelle med børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Camilla Kaj Paulsen, Cand.soc. i kultur- og sprogmødestudier, Ved Kløvermarken 10, 3. TV., København S.
Billede
Debat. 

Integration: 500 børn. Så mange vil regeringen tvinge i institutioner, for at 'integrere' dem i det danske samfund. I Gyldendals store danske står der bl.a. ved gensidig integration: skal flertalsbefolkningen og de etniske minoriteter gensidigt påvirke hinanden, uden at de etniske minoriteters kultur helt forsvinder.

Det harmonerer som sådan fint sammen med, at regeringen vil lære børnene om demokrati, hvilket indebærer at vi alle er lige meget værd.

Men er børnene det? Er de lige meget værd, når man i de fleste institutioner kan farve med en tusch der kaldes hudfarvet, som har de hvides hudfarve? Fejrer kristne højtider? Og man i nogle kommuner endda kræver, at der bliver serveret svinekød. Det er hverken lige eller gensidigt.

Og når de ovenikøbet er blevet tvunget til at være der, er det diskrimination.

Så ligger opgaven hos os, og den er vigtig. Erin N. Winkler, som er professor på Universitetet i Winconsin-Milwaukee påviser, at når børn er et halvt år kan de kende forskel på hudfarver, og fra de er 3 år, begynder de at bruge etnicitet til at inkludere og ekskludere andre i deres lege. Her er 6 forslag baseret på Winklers forskning til, hvordan man giver sit barn en anti-racistisk opdragelse.

1) Bliv komfortabel med at tale om kultur og diskrimination. Hvis man ikke kan tale med andre mennesker om det, kan man heller ikke tale med sin 4-årige om det.

2) Stil spørgsmål, hvis dit barn siger noget forudindtaget om etnicitet/kultur, så du forstår, om det er fordomme i samfundet, der får barnet til at sige som det gør.

3) Spørg derpå dit barn om det er fair, for det går børn meget op i. Og de kan godt se mønstre i samfundet og tale om retfærdighed.

4) Vær rollemodel. Børn tror på hvad man gør, ikke hvad man siger. Hav venner med forskellig etnicitet. Og sig tydeligt fra over for etniske stereotyper.

5) Nuancer samtalen og vær ikke bange for at sige, der er noget du ikke ved. Det skaber en respektfuld og eftertænksom måde at tale om de her emner på og vend så tilbage når du har researchet.

6) Giv børn følelsen af, at de kan skabe forandring. Fortæl dem, at der altid har været nogen, der kæmper imod. Og vis dem, at de selv kan gøre en forskel.

Seks forslag til at tale om kulturforskelle med børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce