Schröder til tælling


Schröder til tælling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

KØRER man i dag gennem det engang så travle - og forurenede - Ruhr-distrikt i delstaten Nordrhein-Westfalen, oplever man et grønt og nærmest fredfyldt Tyskland. Borte har taget de rygende skorstene og kulminerne. Og borte har taget en af det tyske socialdemokrati SPD's faste bastioner.

I denne arbejderhøjborg fik kansler Gerhard Schröder i søndags den ultimative vælgerdom. Den ene rød-grønne delstatsregering efter den anden er faldet i den borgerlige oppositions hænder. At det samme nu skete i Nordrhein-Westfalen efter 39 år ved magten og med de laveste stemmetal til SPD i 50 år var så alvorligt, at Schröder måtte agere.

DET GJORDE han så ved at varsle forbundsdagsvalg allerede til efteråret - et år før tid. Sådan noget er sjældent i Tyskland og et usvigeligt tegn på Schröders vanskeligheder.

Søndagens nederlag har flere fædre, men næppe delstatsregeringen i Düsseldorf. Skal man tro meningsmålingerne, rettede vælgernes utilfredshed sig mod Berlin.

En prügelknabe er De Grønnes markante leder, udenrigsminister Joschka Fischer. Siden sagen om hans ministeriums lemfældige omgang med visumansøgninger har Fischer været udsat for et ubønhørligt bombardement af oppositionen. Sammenholdt med De Grønnes ry for at være erhvervsfjendtlige har det givet pote i arbejderhøjborgen Ruhr.

Men Gerhard Schröder selv er naturligvis hovedårsagen til SPD's stribe af valgnederlag. Hans langvarige nølen over for Tysklands alvorlige problemer gav oppositionen let spil, og da han omsider lancerede sin reformpolitik, "Agenda 2010", fik han også sine egne vælgere på nakken.

FORELØBIG skal forbundsdagen gennem en række ma-nøvrer, hvorunder Schröder vil stile efter at blive væltet ved et mistillidsvotum. Det kan kun ske, hvis nogle af hans partifæller enten stemmer imod ham eller undlader at stemme.

Begge dele vil sandsynligvis gå ganske glat, for Schröder er ikke alle socialdemokraters kop te. Risikoen ved taktikken er, at splittelsen i SPD kan blusse op.

PÅ DEN borgerlige side har der allerede længe hersket splittelse mellem CDU og det bayerske søsterparti CSU. Bayrerne er ikke henrykte over udsigten til, at CDU's formand, Angela Merkel, bliver de to partiers kanslerkandidat.

Men sådan bliver det nok nu, da Gerhard Schröder har afskåret al videre diskussion om den sag.

Dermed har Tyskland udsigt til at få sin første kvindelige kansler - og tilmed en politiker med rod i det tidligere DDR.

Angela Merkel var forhenværende kansler Helmut Kohls "opfindelse". Hun skal nu gøre ham kunsten efter og genindtage det i bund og grund konservative tyske samfund.

Hvis hun formår at slå den snu Gerhard Schröder, kommer hun på en svær opgave. Tysklands problemer forsvinder ikke med et kanslerskifte.

Schröder til tælling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce