Samfundet opsplittes

Kirsten Gramm Mogensen

Samfundet opsplittes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ulighed

"Situationen for de udsatte borgere kalder til handling. Lige adgang til det offentlige sundhedsvæsen, og speciallægen - med eller uden - sundhedsforsikring".

Sundhedsstyrelsens nye rapport viser, at de socialt udsatte grupper af borgere bliver mere og mere syge. Denne borgergruppe er f.eks. vore ældre pensionister, førtidspensionister, arbejdsløse og folk med kort uddannelse.

Modsat viser det også, at størstedelen af den danske befolkning lever sundere end den gruppe med det lave rådighedsbeløb.

Det er nemt at forstå, at det er et faktum.

Der er til enhver tid altid plads til en til med orden i pengepungen i behandlersytemet.

Sådan skal det ikke være.

Men hvad sker der med de udsatte borgere i sundhedsvæsenet, på hospitalerne, samt forebyggende behandling og hos speciallægen? De kommer ganske enkelt allersidst i køen - altid. Der er slagside, når et land som vort skal skelne mellem: Dem der har råd (forsikring), og gruppen som befinder sig på "bunden af samfundet".

Men sådan er det blevet.

Rådet for Socialt Udsatte, advarer mod en opsplitning af samfundet.

Det gjorde Socialdemokraterne allerede ved partiets landskampagne i år. Her fortalte vi borgerne om, hvor galt det står til. Vi fortalte om, hvordan vi får penge til rådighed, til at sikre et offentligt sygehusvæsen - som er lige for alle:

"Skattefradraget for private forsikringer skal væk". I stedet for, skal pengene investeres i hurtigere behandling i vores sundhedsvæsen. Hurtigere diagnose og behandling af de mest syge patienter først.

Regeringen har ikke mod til at prioritere i det danske sundhedsvæsen. Resultatet er, at patienter med livstruende sygdomme ikke bliver behandlet hurtigt nok.

Hvis vi i Danmark, vil sikre den frie og lige adgang til sygehusene, skal vi kunne være fuldstændig trygge ved, at vores offentlige sundhedsvæsen kan sikre os den bedst tænkelige behandling.

Det er bydende nødvendigt, at der er fokus på de samfundsgrupper, som ikke har samme muligheder, som resten af landets befolkning. Også vore børn, skal have betydeligt bedre forebyggende vilkår i skolen.

Socialdemokraterne vil, at alle børn skal have en times bevægelse hver dag, alle elever skal uden for i det store frikvarter, og der skal være sport i SFO'en. Skolelæger og sundhedsplejersker skal kunne henvise til gratis ryge-stopkurser og diætist.

Den konservative sundhedsminister, Jakob Axel Nielsen udtaler, at han er optaget af problemet, og at han har bedt Forebyggelsessundhedskommissionen undersøge, hvordan man kommer uligheden til livs.

Uligheden opstår naturligvis konkret, fordi det rådighedsbeløb, der er tilbage månedligt til de udsatte borgere, ikke er godt nok.

Samfundet opsplittes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce