Samarbejd nu i stedet for at lege dødsfjender


Samarbejd nu i stedet for at lege dødsfjender

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Erik Boel, tidligere international sekretær i Socialdemokratiet
Billede
Debat. 

Samarbejde: Kommentatorer og flere S- og V-politikere har travlt med at lægge ideen om en SV-regering i graven. Det hedder sig, at holdningsforskellene er alt for voldsomme - socialdemokraten Peter Hummelgaard går så langt som til at tale om for store "ideologiske" kløfter mellem partierne.

Realiteten er, at der ikke er noget parti, Socialdemokratiet stemmer mere sammen med i Folketinget end Venstre. Den seneste opgørelse viser, at i 90,55 pct. af afstemningerne stemmer S som V.

Realiteten er, at det er hip som hap, om vi har en borgerlig regering eller en socialdemokratisk. Det er lidt som med zebraen: Er den hvid med sorte striber - eller sort med hvide striber? Og i virkeligheden er folketingsvalget at sammenligne med et karneval. Hvor Venstre og Socialdemokratiet "klæder sig ud" som hinandens dødsfjender.

Bag Socialdemokratiets hårdnakkede afvisning af en SV-regering ligger, at partiet står til at vinde valget: Hvorfor skulle man så dele fangsten i form af ministerposter, kommissærpost etc. Hvis det var Venstre, der førte i målingerne, havde partiet på tilsvarende vis afvist en fælles regering. Det er udtryk for, hvad min gamle ven, nu afdøde folketingsmedlem Ove Fich, kaldte "Polik" - politisk logik...

Men rygterne om en SV-regerings død er stærkt overdrevne. Af barsk nødvendighed. Når socialdemokraterne vågner efter valgsejren, bliver det med tømmermænd: En S-regering vil komme til at føre en yderst usikker tilværelse på yderliggående partiers nåde.

S-projektet går ud på at lade de røde partier bringe Socialdemokratiet til magten for derefter at føre politikken sammen med de blå. Men "cirkus-partiet" Alternativet vil være et løsgående missil som parlamentarisk grundlag. En S-regering vil tillige være afhængig af Enhedslisten, der er træt af at spille rollen som nyttig idiot. Ligesom de Radikale med en forventelig valgsejr i ryggen med styrke vil kræve en opblødning af den udlændingepolitik, Socialdemokratiet hævder at ville stå fast på. Resultat: Kaos og ustabilitet.

Svaret bør være en SV-regering, der vil give den nødvendige og stærkt savnede stabilitet. En gevinst ved en SV-regering vil også være, at den kan sammensættes af de skarpeste og mest talentfulde politikere fra de to partier.

Danmark prøvede en SV-regering i 1978-79, som kollapsede efter 14 måneder. Men der er løbet meget vand i åen siden dengang: Hverken S eller V er i dag de klassekampspartier, de var dengang. Socialdemokratiet bekender sig i dag til en ansvarlig økonomisk politik og ingen kan med rette beskylde Venstre for at sætte kursen mod den sociale massegrav.

Vigtigst: Der vil være meget bred folkelig opbakning bag en SV-regering.

Det er på tide, at både S og V viser, at de evner at sætte hensynet til Danmark over snævre partiinteresser. Det parti, der har fået flest stemmer, bør sætte sig på statsministerposten, og som landet ligger, vil Mette Frederiksen blive statsminister. I så fald vil Løkke Rasmussen vise sig at blive en aldeles fremragende udenrigsminister.

Samarbejd nu i stedet for at lege dødsfjender

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce