Røg-formynderi hjælper ikke. Stasi-metoder afholder ikke de unge fra at ryge


Røg-formynderi hjælper ikke. Stasi-metoder afholder ikke de unge fra at ryge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Liselott Blixt, MF for DF, formand for Folketingets sundhedsudvalg
Steen Brogaard
Debat. 

Røg: Socialdemokratiet forsøger i øjeblikket dagligt at overgå sig selv med nye ideer om, hvordan vi forhindrer de unge i at købe cigaretter. Det ene øjeblik kritiserer partiet regeringen for, at Sikkerhedsstyrelsen ikke er i stand til at håndhæve forbuddet mod, at mindreårige køber cigaretter. Det næste øjeblik varsler Socialdemokratiet så, at alle butikker, som sælger cigaretter og anden tobak, skal have en bevilling, og som rosinen i pølseenden foreslår partiet et slags korps af unge "stikkere", såkaldte "mystery shoppers", som skal rende rundt og spionere i forretninger for at kontrollere, om lovgivningen bliver overholdt. Det lugter af stasi-metoder.

I Dansk Folkeparti er vi helt enige i, at rygning er et problem, og at det er noget skidt, at unge begynder at ryge. Men vi forhindrer det ikke ved at indføre et overvågningssamfund - snarere gør vi det "spændende" og "forbudt" at begynde at ryge. Hvis S-forslaget blev gennemført til punkt og prikke, ville det skabe et illegalt tobaksmarked og medføre den paradoksale situation, at det vil være lige så let for de unge at få adgang til hash som til cigaretter. Hertil kommer, at forslaget vender den tunge ende nedad. Hvad sker der f.eks., hvis den dårligt gående fru Hansen ikke længere kan købe cigaretter hos sin købmand, fordi han har fået frataget sin "tobaksbevilling", efter at nogle unge medarbejdere er kommet til at sælge tobak til mindreårige?

Dansk Folkeparti nærer bestemt ikke noget ønske om, at unge i en tidlig alder påbegynder en tvivlsom karriere som storrygere. Men i stedet for at fokusere ensidigt på de unges tobaksforbrug, vil vi hellere se på helheden. Hvorfor begynder bestemte grupper af unge med at ryge, mens andre sagtens kan lade være? Hvor er forældrene henne? Hvor er de rigtige rollemodeller, og hvordan kan skolerne sætte bedre ind med oplysning og vejledning, som er målrettet bestemte grupper af unge? Skræmmekampagner og forbud har virket langt hen ad vejen, men tilsyneladende er der stadig en stor gruppe unge, som ikke lader sig påvirke af disse virkemidler. De vil ryge, og - forbud eller ej - så skal de også nok få fat i cigaretterne - ja, der kan endda gå sport i at vise, hvor "sejt" det er at ryge smøger og nyde de ældres forfærdede miner. Det er slet ikke den vej, vi skal gå. Vi opnår heller ikke noget ved at lade de unge udspionere hinanden. Vi skal i stedet oplyse og vejlede på et sagligt grundlag om tobakkens skadelige virkninger - og få indkredset den gruppe af unge, som det er vanskeligt at nå med kampagner.

Røg-formynderi hjælper ikke. Stasi-metoder afholder ikke de unge fra at ryge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce