Riv murene ned


Riv murene ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Politisk ordfører for SF Karsten Hønge
FT_Karsten_Honge
Debat. 

Murene til parallelsamfundene skal rives ned. Vi vil have et samfund, der hænger sammen, og hvor alle har fair muligheder for et godt liv. Murene handler om sociale forhold, uddannelse, kultur, religion, kriminalitet og et mix af det hele. Det handler også om fysiske mure, hvor nedrivning af boligblokke og nye vejgennemføringer kan være med til at åbne boligområder op.

Afvikling af boligområder med store udfordringer, eller ghettoer som de også kaldes, er en af de største nationale velfærdsopgaver vi står overfor. Der findes ingen overspringshandlinger, og ikke et enkelt greb, der vil ændre billedet. Vi skal gå til arbejdet med en værktøjskasse, der kan klare flere opgaver på samme tid. Men vi skal hurtigt i gang, og lad os lave en tidsplan. Om ti år skal Danmark være fri for ghettoer.

Det er tosset at starte med at rive boligblokke ned, uden at kunne pege på nye lejligheder til beboerne. Vi skal starte med at bygge almene lejligheder og rækkehuse i de dyrere kvarterer. Der hvor den højere middelklasse og overklasse bor, koster byggegrunde mere, men vi skal rive den slags økonomiske hegn ned. Kommunerne skal have mulighed for billige statslån med lang løbetid, og på den måde være med til at finansiere byggeriet. Murene til alle typer ghettoer skal rives ned, for den blandede befolkning giver grundlag for et samfund, der hænger sammen. Hvor der er solidaritet og fælles ansvar.

Det er ikke fair at isolere mennesker i boligområder, der defineres efter indkomst, uddannelse eller etnicitet. Vi skal stoppe med symbolpolitik og ønsketænkning, og sætte en ambitiøs plan i værk. Borgerne i Danmark skal møde hinanden i dagligdagen. Blandede boligområder giver blandede vuggestuer, børnehaver, skoler, fritidsklubber og så videre. Interesse for hinanden er den lim, som holder sammen på samfundet. Kendskab giver venskab og solidaritet. SF spillede sidste år ud med en større plan for at åbne op til parallelsamfund, og nu har statsministerens nytårstale igen sat gang i debatten om ghettoer i Danmark.

Vi skal til bunds med udfordringerne i de udfordrede boligområder, uanset om det drejer sig om arbejdsløshed, sociale problemer, isolation, social kontrol med kvinderne, religiøs ekstremisme eller kriminalitet. Samfundet har kastet mange offentlige midler efter projekter som ikke har løst de grundlæggende udfordringer der eksisterer i disse boligområder. Det er ikke en opgave kommunerne skal stå med alene, for det er et grundlæggende samfundsproblem som skal løses i fællesskab.

Løsninger kan blandt andet være: bedre fritidsmuligheder, udflytning af offentlige kontorer, automatisk tilmelding af børn til daginstitutioner, uddannelsespålæg til hjemmegående kvinder på kontanthjælp, maksimumkvote for socialt udsatte, flygtninge skal ikke placeres i udsatte områder, tryghed gennem bekæmpelse af bander og skoledistrikter der blander elever på tværs af sociale og etniske forskelle. Nogle steder bliver vi sikkert i en periode nød til at flytte elever på både folkeskoler og gymnasier. Uanset den store indsats fra lærerne, er ghettoskoler et tegn på et dysfunktionelt samfund.

Lars Løkke er meget optaget af at rive boliger ned. Men han går i gang det forkerte sted. Vi skal starte med at bygge, så beboerne fra de belastede områder har et sted at flytte hen. Genhusning af borgerne i de nye bebyggelser giver en stribe fordele. Når jeg kommer med dette forslag, hører jeg straks, at det koster en hulens masse penge. Og ja, selvfølgelig vil det koste. Men alternativet vil koste endnu mere. Prisen for et Danmark, der knækker over, er langt højere, både økonomisk, socialt og kulturelt.

Riv murene ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce