Profit eller ansvar


Profit eller ansvar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den nye sundhedsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), er allerede i fuld gang med en ideologisk revolution af det danske sundhedssystem. Som en af sine første gerninger har han præsenteret et forslag, der går på at belønne praktiserende læger, der ikke henviser patienter til speciallæger, sygehuse mv.

Lars Løkkes forslag demonstrerer fint, hvor forskellene ligger i debatten om sundhedsvæsenet, ja om hele velfærdssamfundet.

Der er mange forskelle, men to står meget klart: Fornyelsen af velfærdssamfundet handler enten om en øget markedsgørelse eller om at give mere ansvar.

Ministerens forslag er inspireret af ordninger, som den konservative Thatcher-regering indførte i Storbritannien i 1980'erne. Thatcher markedsgjorde det engelske sundhedsvæsen.

Efter mere end 20 år med et sundhedsvæsen på markedets vilkår, lider England i dag stadig under nogle af Europas længste ventelister og de største problemer på sundhedsområdet. Markedsgørelsen har ikke givet løsninger, kun problemer.

Lars Løkke vil - som Thatcher - give den enkelte praktiserende læge en pose penge pr. patient. Henviser lægen til behandling eller yderligere undersøgelser ved for eksempel en speciallæge, så trækkes der penge fra budgettet, og dermed bliver der færre penge til lægen selv.

Dermed bliver lægerne økonomisk belønnet, hvis patienterne holdes hjemme - og de bliver økonomisk straffet, hvis de bliver nødt til at sende dem "ud af huset". Med andre ord skal det ikke alene være lægens faglige vurdering af, hvad der er bedst for patienten, der skal være afgørende for behandlingsforløbet. Også hensynet til lægens egen privatøkonomi kommer til at spille ind.

I mine øjne har det to konsekvenser, som er utroligt uheldige.

For det første tager vi ansvaret væk fra lægerne. Det vigtigste incitament for dem bliver ikke længer at holde patienten rask, men derimod at holde patienten væk fra sygehuse og speciallæger. Dernæst sår vi kimen til øget mistillid mellem patient og læge. Kan man som patient stole på, at det nu er den bedste behandling, som ens egen læge giver?

I mine øjne er det en helt forkert vej at gå. Jeg ønsker, at vi går den anden vej. At vi skaber et sundhedsvæsen, der ansvarliggør i stedet for at markedsgøre.

Vi skal give lægen bedre mulighed for at engagere sig i den enkelte patient og dennes sygdomsforløb. Vi har brug for, at lægerne først og fremmest selv føler et ansvar for deres patienter - og lader deres ekspertise og faglige viden ligge til grund for den behandling, de giver os. Det kan markedet altså ikke hjælpe med.

Profit eller ansvar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce