Privatisering ad bagvejen

Stormøde Fusionsgeneralforsamling i HK Odense, HK Svendborg og HK Lillebælt til HK Midt
Foto: @ Niels Nyholm

Privatisering ad bagvejen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Beskæftigelse

Et tilsyneladende ukontroversielt lovforslag, der har til formål at bane vejen for, at det enstrengede, kommunale beskæftigelsessystem kan træde i kraft til august, viser sig nu at indeholde en sand bombe. Af beskæftigelsesministerens lovforslag fremgår det, at kommunerne kan regne med at få halvdelen af deres udgifter til administration på beskæftigelsesområdet refunderet, hvis de lader administrationsopgaverne udføre af private aktører.

Kommuner, der vælger at beholde opgaverne inden for egne rækker, vil ifølge forslaget ikke blive belønnet med statspenge. Det er uholdbar favorisering af de kommuner, der vælger at privatisere. I HK/Kommunal Midt vil vi gennem alle vores politiske kanaler følge sagen til dørs.

Lovforslaget tvinger reelt mange økonomisk trængte kommuner til at gå udliciteringsvejen, også selv om pris og kvalitet kan tale for at beholde opgaven inden for egne rækker. Regeringen bruger økonomiske lokkemidler til at få liberal ideologi til at glide lidt lettere ned, og det finder jeg usmageligt.

Derudover vil forslaget sandsynligvis betyde, at de samlede offentlige udgifter vil stige. De private aktører vil efter alt at dømme være dyrere sammenlignet med kommunerne. Men for kommunen vil privatiseringen isoleret set betyde mindre udgifter som følge af statsrefusionen. Når regningen skal gøres op, er der kun skatteborgerne til at betale merudgiften til administrationen.

Vi ser meget hellere, at Folketinget via lovgivningen forankrer beskæftigelsesindsatsen som en offentlig myndighedsopgave. Det kan give jobcentrene arbejdsro i en situation, hvor ledighedstallene er drastisk stigende. De private og offentlige aktører skal sammenlignes på lige og fair vilkår. Det er udspillet fra beskæftigelsesministeren langt fra udtryk for.

Privatisering ad bagvejen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce