Privatisering ad bagdøren


Privatisering ad bagdøren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Paul Rye Kledal, Kirsebærlunden 23, Søndersø

Den 28 juni 1999 vedtog et flertal i det fynske amtsråd (minus SF) en omfattende omlægning af det fynske sygehusvæsen. Det består fremover af Odense Universitetshospital, og de seks såkaldte sygehusenheder: Middelfart, Faaborg, Ærøskøbing, Ringe, Svendborg og Nyborg.Sygehusenhederne i Assens, Rudkøbing og Bogense lukkes. Samme skæbne lider fødestedet og de akutte kirurgiske funktioner i Faaborg.

For SF har et væsentligt politisk modargument omkring den nye sygehusstruktur og den valgte centraliseringsform været, at ændringerne ikke ville medføre forbedringer for den enkelte patient, men snarere forringelser, der politisk ville kunne bane vejen for nye private sygehusmodeller. Det første eksempel kom i januar 2000, da tyskeren, dr. Hilmar Hager var parat til at investere 800 millioner i en hovedklinik på OUH. Efter længere tids næsegrus beundring gik det op for amtsrådet, at der nærmere var tale om en tysk udgave af Kurt Thorsen.

Det andet eksempel på privatisering ad bagdøren synes socialdemokraterne selv på vej til at levere. Mens Socialdemokratiet og de borgerlige partier i Fyns Amt har besluttet at lukke og sælge sygehuset i Bogense, ser S-borgmesteren i samme kommune frem til mulighederne for at oprette et privat hospital i bygningerne. Han udtaler oven i købet til Stiftstidende 28/9, at "et privathospital i Bogense kunne måske i sidste instans vise sig at være med til at afkorte amtets ventelister," og "vurderer muligheden for privathospital som værende meget positive."

Man beslutter altså på amtsniveau at lukke og centralisere offentlige sygehuse for at effektivisere og kvalificere sygehusbehandlingen, og afkorte ventelisterne. På kommunalt initiativ åbnes der bagefter op for, at bygningerne kan sælges til et privat hospital, der mod betaling skal bidrage til en afkortning af ventelisterne. Den politiske kortslutning kræver vist ikke yderligere kommentarer.

Borgmesteren i Bogense mener det sikkert sympatisk, men han tager alvorligt fejl, hvis han tror, at en afkortning af ventelisterne alene skulle vedrøre de fynske borgere. Målgruppen for et privatsygehus i Bogense vil række langt ud over Fyns, ja, måske landets grænser. Er der kunder i Aalborg, Horsens eller Malmø, som har et behov og kan betale prisen, er det naturligvis dem, man behandler.

Selvom SF for en del socialdemokrater i muntert samvær står for "Socialdemokratisk Forberedelseskursus", tyder noget på, at stadig flere socialdemokrater i forbindelse med viden om moderne sygehusvæsen, kapitalkoncentration, privatisering og profitmuligheder har behov for et grundigt politisk efteruddannelseskursus.

Hvad Venstre har tabt på privat drevne børnehaver, er socialdemokrater nu åbenbart parate til at redde på privathospitaler. I stedet for at tale så meget om at ville gøre tingene lidt bedre, skulle socialdemokraterne måske i stedet bestræbe sig på at ville gøre en forskel.

Paul Rye Kledal er amtsrådskandidat (SF), formand for teknisk udvalg i Søndersø.

Privatisering ad bagdøren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce