Prins Henrik bragte Europa til Danmark: En brobygger i jantelovens land


Prins Henrik bragte Europa til Danmark: En brobygger i jantelovens land

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Erik Boel, tidligere landsformand for Europabevægelsen
ErikBoel
Debat. 

Grænseløs: Prins Henrik viede sit liv til Danmark og herfor skylder vi ham stor tak. For nogle år siden havde jeg privilegiet som landsformand for Europabevægelsen at overrække prins Henrik prisen som årets europæer - den højeste gunstbevisning på dansk grund for positivt europæisk engagement.

Begrundelsen: Prins Henrik bragte det kulturelle og menneskelige Europa til det noget provinsielle Danmark, da han arriverede i slutningen af 1960'erne.

Mødet med Prins Henrik er danskernes første møde med Europa i nyere tid. Det var en chance for Danmark og danskerne. Desværre en chance vi taber på gulvet - i en blanding af mindreværdskomplekser og selvovervurdering og typisk udtrykt ved dumsmarte bemærkninger om, at Prinsen lignede en blanding af en børsherre og en skibsreder.

Vi danskere har et ambivalent forhold til Europa. På den ene side er vi fascinerede af, ja, ser op til, alt hvad der er "europæisk" og ikke mindst fransk. På den anden side er vor indstilling præget af selvtilstrækkelighed og en latterliggørelse af det vi ikke helt forstår - "ude" eller "nede" i Europa.

Prins Henrik udtrykte selv forskellen mellem dansk og fransk kultur derhen - frit citeret efter hukommelsen - at danskerne spiser pærerne som vi plukker dem fra træerne; nemlig når de er stenhårde.. I Frankrig spiser man pærerne når de er modne, saftige og søde. Det er arbejdsomheden over for joie de vivre - Norden over for Syden...

Da Prins Henrik rejser til Danmark, siger præsident de Gaulle til ham: "Glem aldrig Frankrig". Prins Henrik følger rådet og glemmer ikke de franske rødder - men den slags går ikke ustraffet hen i Danmark. Ligesom vi ser det i danskernes nationalistiske forhold til Europa, jf. vore fire ulyksalige EU-forbehold, mener vi i ramme alvor, at de personer, der har den ære at få lov til at komme til Danmark, skal blive 100% danske. De skal for enhver pris assimileres...

Prins Henrik forstillede sig ikke - han sagde tingene ligeud og var sig selv. Det er ganske imponerende i hans branche. Et eksempel: Efter tvillingefødslerne i Kongehuset blev Prinsen af den forsamlede verdenspresse spurgt ud om, hvorledes de henrivende nye skabninger så ud - og svarede: Babyerne er grimme ... - men kan måske med tiden blive smukke...

Der går ikke lang tid efter Prins Henriks flytning til Danmark, før boblerne går af bryllupschampagnen. Prinsen spiser æselpølse, har sine egen meninger om en hårdtslående børneopdragelse og insisterer på at bære brokadevest til sort smoking. Og snart begynder rygterne at løbe: en franskmand, der ryger med cigaretrør, kan lide fois gras og bærer silketørklæde - han er vist noget særligt. Velkommen til Jantelovens land...

Kendsgerningerne er, at Prinsen var både vidende og begavet - en sand intellektuel for Herren. Prinsen havde en veludviklet humoristisk sans - hvilket sikkert bar Prinsen gennem mødet med danskerne - og han var et renæssancemenneske, der formentlig kunne have gjort en strålende karriere i fx det franske diplomati.

Prins Henriks liv var også et kærlighedseventyr; om ikke andet formåede Prinsen at placere vores Majestæt på et lyserød sky de sidste 5 årtier - det er da en bedrift!

Prinsen var på mange måder en brobygger mellem europæisk, dansk og fransk kultur. Prinsen engagerede sig i så forskellige aktiviteter som Vesterbros Ungdomsgård og oversættelsen af Simone de Beauvoirs Alle mennesker er dødelige. Tænk også på Prinsens mangeårige virke i Europa Nostra, og Prinsens digte og opskrifter. Prinsens åle-salat blev trendy i mange danske hjem.

Først og sidst demonstrerede Prinsen, at man udmærket kan være både nationalt forankret, europæer og verdensborger - det skylder vi ham stor tak for.

Prins Henrik bragte Europa til Danmark: En brobygger i jantelovens land

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce