Presset fra øst


Presset fra øst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EU har stor betydning for vores hverdag. Men det er ikke lige spændende at høre om de mange forslag, der udgår fra EU-Kommissionen, for eksempel om det indre marked - et begreb, mange slet ikke forbinder noget med.

Nu er det et servicedirektiv, der sætter dagsordenen. Et servicedirektiv! Hvad de dog finder på dernede! Ikke underligt, hvis mange vælgere stiger af og konverterer deres hovedrysten til et nej, når der skal stemmes om EU.

AT EU er så svær at få ned i gulvhøjde og dermed gjort vedkommende for almindelige mennesker, får mange politiske ledere til at springe over, hvor gærdet er lavest. Især når de står foran at skulle konfronteres med vælgerne.

Det ses tydeligt i disse dage i Frankrig, der den 29. maj skal stemme om den nye forfatningstraktat - den vigtigste af de afstemninger, som en række lande har forpligtet sig til. Hvis et mindre land som Danmark siger nej, kan situationen reddes - so oder so. Men vender franskmændene tommelfingeren nedad, bringes EU i en situation, det er svært at se sig ud af.

OG HER kommer så servicedirektivet ind. Det har intet med forfatningstraktaten at gøre. Tanken stammer fra et topmøde i Lissabon, hvor alle EU-lande blev enige om at videreføre det indre marked for konkurrence også på serviceydelser. Det er det, der sker med det nye direktiv. Man kan sige, at det blot gør det indre marked færdigt for dermed at øge beskæftigelsen i Europa. Hvilket er vigtigt, fordi den årlige vækst i EU kun er på 1,8 procent mod 4,3 i USA og hele 9 procent i Kina.

Det er ængstelsen for arbejdskraften fra Østeuropa, der skræmmer politikerne. Særligt i Tyskland, hvor kansler Schröder kæmper med store problemer, og i Frankrig, hvor modstanden mod EU vokser og dermed risikoen for, at franskmændene siger nej i maj. Derfor vil de to lande nu have lavet stabilitetspagten om.

DESVÆRRE synes Fogh Rasmussen på grund af samme frygt også at være imod direktivet, hvad der heldigvis har fremkaldt betydelige protester i både Venstres og De Konservatives bagland. Man må håbe, at protesterne gør indtryk. Det giver kun en stakket varme i bukserne at begrænse konkurrencen fra øst ved at klamre sig til stive systemer på arbejdsmarkedet.

Opgiver vi derimod protektionismen over for Østeuropa, vil det på lidt længere sigt give Europa større beskæftigelse og velstand og dermed styrke den folkelige opbakning til EU.

I FORHOLD til de problemer, som ængstelige politikere kan skabe ved at spænde ben for det omstridte cirkulære, er problemerne med den såkaldte vækst- og stabilitetspagt til at overse.

Den var et for stramt korset, så det er rimeligt, at der nu er fundet et kompromis, der specielt tilgodeser Tyskland. Med genforeningen kom forbundsrepublikken ud i store vanskeligheder. At de bliver overvundet, må alle i Europa - ikke mindst Danmark - være interesseret i.

Presset fra øst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce