Poul Weber repræsenterer Venstres politik


Poul Weber repræsenterer Venstres politik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Af Poul-Erik Svendsenamtsborgmesterkandidat for Socialdemokratiet, Mosevej 2, Skydebjerg

VALG: Jeg er overbevist om, at Poul Weber (PW) ikke ønsker at privatisere sygehusvæsenet. Det ved hans partifæller ganske givet også, selv om vi de sidste dage kunne få et andet indtryk. På den anden side havner både PW og Venstre i betænkelig nærhed af privatisering med deres politik om, at pengene skal følge patienten eller den ældre, når der er tale om for eksempel hjemmehjælpen. Det sidste slår PW i hvert fald til lyd for som en af de 30 borgmestre, der mener, at de ældre skal indstille sig på selv at betale for blandt andet rengøring.

Hvad vil PW og Venstre opnå ved, at "pengene følger patienten"? "Konkurrence både på kvalitet og effektivitet." Det skulle nedbringe ventelisterne og gavne både borgerne og økonomien. Altså bedre service for samme penge.

Man forestiller sig, at borgerne på samme måde, som når de køber tøj eller bil, orienterer sig på markedet for at finde det bedste tilbud. Når de så har fundet det bedste sygehus -offentlig som privat - bestiller de behandling, og så betaler amtet ved kasse 1. Det vil kræve, at sygehusene må være parat med alle former for behandling eller specialisere sig. Og kan de ikke tiltrække kunderne, må de indskrænke eller bukke under.

Hvem skal sikre et ordentligt og bredt udbud og at de mindre indbringende behandlinger også er til stede? Hvad sker der, hvis mange patienter forbigår bestemte sygehuse? Hvordan skal amterne planlægge investeringer i udstyr og bygninger? Hvordan skal det langsigtede samarbejde med kommunerne og andre amter opbygges?

Enhver kan se, når vi får det i den praktiske virkelighed, at den politik vil medføre spild, ineffektivitet, konkurrence om lette behandlinger, styrke de store sygehuse og lade hånt om behovene i yderområderne - samt øge monopoliseringen og koncentrationen. Det direkte modsatte af, hvad PW og Venstre egentlig ønsker - og vel også borgerne både på Fyn og i hele landet.

Måske skulle PW og Venstre opgive deres facination af markedet og konkurrence som universalmiddel for en enhver forbedring af den offentlige sektor og stille op til en seriøs drøftelse af, hvorledes vi forbedrer vores sygehusvæsen på Fyn -med de ressourcer, vi nu engang har.

Måske skulle det politiske system til at åbne for en virkelig dialog med de ansatte for også derfra at få gode ideer til forbedringer. Måske skulle det politiske system til at omsætte de mange luftige tilkendegivelser om forebyggelse til helt konkrete og jordnære beslutninger, der kan medvirke til at nedsætte behovet for sygehusbehandling -og ad den vej nedbringe ventelisterne.

Faktisk tror jeg, at den fynske befolkning er mere interesseret i at få nogle klare bud på de spørgsmål end for åbent tæppe at følge Venstre-politikernes interne opgør om, hvad der er Venstre-politik.

Poul Weber repræsenterer Venstres politik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce