Pia Olsen Dyhr: Nøglen til at afvikle ghettoerne er kvinderne


Pia Olsen Dyhr: Nøglen til at afvikle ghettoerne er kvinderne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


formand, SF Pia Olsen Dyhr
FT_Pia_Olsen_D
Debat. 

Jeg mener ikke, det er relevant at diskutere, om vi har ghettoproblemer i Danmark. Det har vi. Punktum. Det går desværre særligt ud over kvinder og børns mulighed for at få et frit og godt liv. Derfor skal vi tage hånd om problemerne.

Ghettoproblemerne skyldes mange års fejlslagen bolig- og integrationspolitik. Vi - og her ser jeg også særligt på os på venstrefløjen - har været alt for bange for at stille krav. Bange for at insistere på helt grundlæggende værdier og rettigheder. I en misforstået tolerance og angst for at virke ugæstfrie og nære fremmedhadet. Derved har vi gjort flere generationer af unge mennesker med indvandrerbaggrund en kæmpe bjørnetjeneste. Det bliver vi nødt til at erkende, hvis vi skal slå ind på en anden kurs og give de unge de samme muligheder som alle andre.

Når vi ikke sætter hårdt ind mod parallelsamfund, svigter vi den enkelte unge kvinde eller mand. Og vi risikerer, at middelalderlige værdier afløser værdier som ligestilling, individuel frihed og demokrati.

Vi skal ikke lade andre autoriteter og patriarkalske kulturmønstre lave reglerne i nogle boligområder. Det har skadet unge kvinders ret til at bestemme over eget liv. Og det har svigtet unge drenge, som aldrig har oplevet grænser og lært, hvordan man opfører sig i et fællesskab med respekt for hinanden. Så skulle vi ikke tage at sætte ordentligt ind denne gang?

Vi bør kunne lave en bred politisk aftale, hvor vi sigter mod at afvikle ghettoerne over de næste 10 år. Det kan lade sig gøre, hvis vi tør stille krav og målrettet få åbnet ghettoerne op og sørge for en mere blandet beboersammensætning. Men det kræver, at vi tør gå ind og blande os meget mere i, hvordan kommunerne kan anvise boliger. Her håber jeg, at de blå tør være med, selvom det ikke bliver markedskræfterne alene, der bestemmer, hvem der skal bo hvor. Det betyder, at vi skal sætte en grænse for, hvor mange familier på overførselsindkomst, der kan flytte til områderne. Det kræver selvfølgelig, at vi finder alternativer til dem, der bliver afvist.

Samtidig skal vi sikre, at kommunerne ikke finder boliger til flygtninge i de belastede områder. Det har enkelte kommuner besluttet, men ideen skal udbredes til hele landet. Og så skal der være bedre muligheder for byfornyelse og nedrivning i ghettoområderne, så de kan blive åbnet op. De må ikke være små samfund, som lukker sig om sig selv.

De tiltag er vigtige for, at vi får en meget mere blandet beboersammensætning i områderne. Men nøglen til at lykkes er, at vi også når ud til kvinderne og børnene. Lad os give børnene gode muligheder for at blive en del af nogle positive fællesskaber. Det kan ske ved at give dem klippekort til fritidsaktiviteter som fodbold, teater eller musik. Og lad os samtidig sørge for, at kvinderne kommer ud og lærer dansk og får en uddannelse. Vi skal ikke finde os i, at de ligger under for gammeldags familiemønstre. Derfor skal vi stille krav om, at de uddanner sig og lærer dansk, hvis de modtager offentlig forsørgelse. Og målet skal selvfølgelig være, at langt flere kvinder kommer i arbejde.

Vi skal følge de store ord op med reel politisk handling. Det skylder vi beboerne i og omkring ghettoerne. Det skylder vi hinanden. Hvis ikke vi får gjort op med parallelsamfundene, risikerer vi en langt større opsplitning i dem og os. Og så nærer vi for alvor fremmedhadet.

Pia Olsen Dyhr: Nøglen til at afvikle ghettoerne er kvinderne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce