Pårørende har ansvar

Eva Antkowiak

Pårørende har ansvar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ÆLDRE: I sin tale kom statsministeren ind på ordet ansvar. Forældre må ikke glemme, at de har et ansvar for deres børns opførsel og udvikling, og børn har et ansvar for deres gamle forældres velbefindende.

Begge dele kræver tid, opmærksomhed og medleven.

Ansvar er et alvorligt ord - det modsatte af svigt.

Når det drejer sig om ældre slægtninge eller en god gammel ven, der sidder alene eller er anbragt på et plejecenter, har man som pårørende et ansvar.

Det ansvar består i dels at skabe glæde dels at følge med i, hvad der sker omkring den ældre.

På et plejecenter har embedslægen tilsyn med, at visse bestemte ting er i orden. Kommunen har tilsyn med stedet i sin helhed - måske ikke helt nok, hvad angår den enkeltes befindende.

Ældrerådsbesøg prøver at gå lidt dybere og netop se på den enkelte. Men de bedste øjne og ører har de pårørende, når de på jævnlige besøg netop følger deres beboer. Det kan være, der er små ting, der let kan rettes eller nogle ønsker, der ikke er svære at opfylde, men det kan også være større ting som f.eks. et liggesår, der burde passes bedre eller et kostproblem, der er ved at blive alvorligt. Her kan den pårørende være til stor hjælp ved en samtale med centrets leder.

Den pårørendes ansvar er ikke ansvarlighed for den ældres pleje. Det ansvar påhviler det offentlige. Derfor skal pårørende ikke deltage i pleje.

Naturligvis kan det blive fristende, hvis der på et center er travlt, og den pårørende "jo alligevel er der".

Et grelt eksempel har jeg fra et center, hvor en døende beboer havde munden fuld af slim, og en pårørende blev bedt om selv at fjerne det. Sådan noget må aldrig ske. De pårørende er ikke ekstra hjælp, det offentlige kan trække på. Heller ikke, hvor tilstrækkelig arbejdskraft mangler.

Noget helt andet er, at de stærke ældre har et ansvar over for de svage ældre - også selv om de ikke er i familie eller er gode gamle venner.

Her er der brug for kræfter, der vil være med til at erstatte ensomhed og tristhed med besøg og alt, hvad der kan skabe livsglæde.

Pårørende har ansvar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce