Overlæger: Mercado hænger en i forvejen udsat gruppe ud: Sårbare gravide har brug for omsorg og de rigtige løsninger - ikke tvang


Overlæger: Mercado hænger en i forvejen udsat gruppe ud: Sårbare gravide har brug for omsorg og de rigtige løsninger - ikke tvang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Inge Olga Ibsen, overlæge, master i udsatte børn og unge, faglig leder af Familieambulatoriet Region Syddanmark, på vegne af lederne i de fem re

Billede
Debat. 

Sundhedssystem: Artiklen "Minister vil tvangsindlægge gravide misbrugere" i avisen Danmark den 22. september er følelsesladet i sin tilgang med en stærkt stigmatiserende retorik uden fundering i faglige fakta.

Vil man benytte gode resultater fra Norge, så bør man nærlæse og forstå tallene. Disse bygger på et beundringsværdigt tilbud, hvor langt de fleste gravide frivilligt modtager støtte af tværfaglig og tværsektoriel karakter på skærmede, specielt indrettede bosteder. Det ville være til stor gavn for danske gravide og deres fostre, om vi kunne tilbyde det samme. Det kan vi ikke. Vi mener bestemt, at snak om tvang vil skræmme sårbare gravide væk fra sundhedssystemet. Det mener ministeren ikke.

"Jeg køber ikke argumentet. De her kvinder vil man typisk være i særdeles god kontakt med, før de bliver gravide. Mange af dem er socialt udsatte og har et heftigt misbrug. Det er nogle, man følger i det sociale system i forvejen, siger hun".

Udsagnet er usandt, og virkeligheden er kompleks. Det er velkendt viden, at vi har et mørketal af gravide kvinder med alkohol og andet rusmiddelforbrug. Dette dækker socialt svært udsatte til veluddannede og veletablerede kvinder. Med retorikken og truslerne bliver de alle vanskeligere at nå.

Et overforbrug af alkohol og/ eller andre rusmidler kan skade et fosters udvikling fra første dag i graviditeten. Så med mindre, at man planlægger at trække bukserne af kvinder, forlange daglige graviditetstest (og hvordan vil man gøre det?) eller lignende, hvordan vil man så opspore disse gravide, før maven vokser og skaden er sket? Hvorfor overhovedet fokusere på tvang, som man ihærdigt forsøger at nedbringe i andre sammenhæng, når vi ikke har frivillige tilbud?

At gå direkte til indgreb med tvang vil svare til at føre psykiatrisk syge mennesker direkte ind på den lukkede afdeling. Derudover er det et juridisk faktum, at kvindens autonomi vægtes. Fosteret får juridisk menneskelig værdi, når det er født. Tvang i behandling af gravide vil formentlig derfor kræve en gennemgribende ændring af lovgivningen. Den krænkende og stigmatiserende måde i omtalen vil også gøre opsporingen af gravide kvinder med særlige behov vanskelig. For hvem har lyst til at se sig selv som "gravid misbruger"?

Efter den sidste tvangsdebat er det med en respektfuld tilgang lykkedes os at reducere antallet af børn, der fødes med abstinenser, skønt de sidste års hårdhændede økonomiske politik og besparelser har drevet flere mennesker, også gravide, ud i fattigdom og afmagt, og dermed flere ind på vores hospitalsafsnit, som varetager svangreomsorgen for sårbare og udsatte gravide.

Vi har selv deltaget i møder, hvor repræsentanter for kommunerne har forklaret, hvorfor satspuljebevillingen på 27,5 millioner fordelt på tre år ikke åbner for en reel mulighed for sårbare og udsatte gravide kvinder med alkohol- og/ eller rusmiddelproblematik. Satspuljemidler til en kortsigtet løsning samt symbolpolitik er ikke at udvise reel politisk vilje til at styrke den forebyggende indsats og imødegå rusmiddelskader hos børn. Hvad skal de fem regionale familieambulatorier gøre fra 1.1.2019, hvor satspuljebevillingerne til udredning og behandling af børn, som har medfødte skader fra alkohol- og rusmidler, slutter?

Sårbare og udsatte gravide og småbørn har brug for stabil, vedvarende og respektfuld indsats af fagpersoner, der både har tid til den gravide/barnet og til det tværfaglige samarbejde. For kommunale socialrådgivere, som har tid og ro til at undersøge og samarbejde om den bedste indsats, herunder muligheder for at henvise til et fagligt funderet, trygt ophold for gravide kvinder med behov. For politikere og myndigheder, som har overblik over de forhold, lovgivninger og vilkår, der er på området, og som ikke konstant stigmatiserer udsatte kvinder og børn samt devaluerer frontpersonalet. Det har vi endnu ikke set grundlæggende politisk vilje til, men vi håber fortsat. Vi ønsker os retorik og handling, som ikke går på trusler og straf, men på ordentlighed, omsorg og nænsomhed. Målet er at skåne sårbare børn for at få varige skader og lide overlast, inden de overhovedet er født.

Overlæger: Mercado hænger en i forvejen udsat gruppe ud: Sårbare gravide har brug for omsorg og de rigtige løsninger - ikke tvang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce