Overenskomst. Er den danske model død?


Overenskomst. Er den danske model død?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat. 

Er den danske model død? Det er nærliggende at stille det spørgsmål netop nu, hvor forhandlingerne mellem stat, region og kommune på den ene side og de offentlige ansatte på den anden side, er brudt sammen.

Ser vi på den danske model, har den været med til at styrke det danske private arbejdsmarked gennem generationer. Hvor tillid og respekt har været med til at sikre et stærkt og fleksibelt arbejdsmarked. Jo, der har været storkonflikter, men flertallet af gangene, så er forhandlingerne blevet løst mellem arbejdsgiver og arbejdstager.

Men det er på det private arbejdsmarked, hvor lovgiverne står pænt på sidelinjen. På det offentlige område er det ikke sådan. Her er arbejdsgiver og lovgiver en og samme instans, hvor man kan være bange for, at dette kan medføre nogle interessekonflikter.

Når man følger forhandlingerne, kan man fristes til at spørge, om det er reelle forhandlinger? Eller er det skinforhandlinger, der har til formål at være en spareøvelse?

Kommer der en lockout eller strejke, så sparer staten penge. Vi snakker millioner af kroner, og når det begynder at blive for besværligt, ja, så kan man lave et lovindgreb.

Kommer konflikten, om det er strejke eller lockout, kan jeg være bange for, at vi ser et hurtigt lovindgreb der tilgodeser statskassen og ikke de mange offentligt ansatte. Et hurtigt lovindgreb, vil demonstrere at den danske model ikke eksisterer på det offentlige område mere.

Overenskomst. Er den danske model død?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce