Opfordring til kulturministeren. Mediedækning i balance, tak


Opfordring til kulturministeren. Mediedækning i balance, tak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Steffen Damsgaard, formand, Landdistrikternes Fællesråd, samt borgmestrene John Brædder, Guldborgssund, Erik Nørreby, Fanø, Morten Andersen, N

Billede
Debat. 

Åbent brev: Kære kulturminister Mette Bock! Udkantsdanmark, den rådne banan og lignende er ord, som igennem en del år har floreret i de danske medier. Samtidig er der blevet tegnet et billede af virkeligheden, hvor store dele af vores lille land slet ikke bliver omtalt eller i større eller mindre grad dyrkes igennem en lettere fordomsfuld optik.

Det sker næppe af ond vilje, men simpelthen fordi der i dag findes en markant koncentration af mediearbejdspladser og institutioner med udsyn fra hovedstadsområdet. Journalister og redaktører er præget af deres hverdag og dagligdag ligesom alle andre.

En undersøgelse foretaget af Danmarks Journalistforbund har ligeledes dokumenteret den voldsomme koncentration af journalister i de helt store byer.

Derfor bør vores fælles landsdækkende nyhedsdækning ikke ensidigt blive produceret fra København og Aarhus. Konsekvenserne af den nuværende medietilstand er nemlig alvorlig.

Hele Danmark bidrager med vækst, ideer og nyskabelser. Danmarks produktionsvirksomheder og en stor del af landets eksport bliver skabt langt væk fra hovedstadsområdet, men bliver sjældent behandlet på tilsvarende vis i medierne. Det er et problem i flere sammenhænge.

For et ubalanceret virkelighedsbillede i medierne påvirker unges valg af uddannelse og bopæl, beslutningstagerne og investorernes grundlag for at træffe beslutningerne og i det hele taget vores allesammens handlemønstre - og selvforståelse.

Den virkelighed, der skabes i de landsdækkende radio- og TV-medier, er ofte ikke den virkelighed, borgerne i landdistrikterne oplever. Men derimod en medieskabt virkelighed set fra hovedstaden. Løsningen er IKKE en midlertidig periode, hvor medier for at imødekomme kritik gør lidt ekstra ud af at finde såkaldte cases fra hele landet. Ej heller er løsningen journalister, der får til opgave at rejse landet tyndt i en afgrænset periode. Præmissen i dækningen bliver nemlig ofte, at man "rejser ud i landet".

Det er ikke udtryk for en fair dækning - vi ER en del af landet. Nærhed er udgangspunktet for at nå ind til kernen af et områdes DNA og kendetegn. Derfor er vejen frem, at vores mediestøtte og store public service-medier tager opgaven på sig og dækker hele landet på en balanceret facon.

Derfor skal de nationale medier i større grad garantere fast tilstedeværelse lokalt og regionalt. De regionale medier skal styrkes fremfor at svækkes eller lægges sammen.

Sammenhængskraften i Danmark er vigtig. Og her spiller fremtiden for public service en væsentlig rolle. Et udvalg kom før årsskiftet med sit syn på fremtidens public service. Glem ikke i det videre arbejde frem mod forhandlingerne at sikre en mediedækning i balance - og ikke bare en mediedækning af hele Danmark, men også en mediedækning for hele landet.

Med ønsket om en dansk mediedækning i balance.

 

Opfordring til kulturministeren. Mediedækning i balance, tak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce