Økologi og klimaet. Lad os nu holde os til fakta


Økologi og klimaet. Lad os nu holde os til fakta

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Per Kølster, økologisk landmand og formand for Økologisk Landsforening
Billede
Debat. 

Replik: Når læserbrevsskribent Allan Holm Nielsen i onsdagens avis konkluderer, at økologi belaster klimaet mere, så er det i bedste fald unuanceret. Endnu værre er det, når har postulerer, at økologiske fødevarer gør danskerne dødssyge. Lad os føre en kritisk, men saglig debat baseret på fakta. Det har vi i det økologiske landbrug, og det er derfor vi har sat klare mål og strategier for at forbedre klimaprofilen. Der findes i dag øko-bedrifter, som er klimaneutrale, et af de økologiske mejerier har klimahandlingsplaner for samtlige andelshavere, og klimaoptimering er et top prioriteret fokusområde i den økologiske sektor. Samtidig arbejder vi for, at klimakrav bliver en del af det regelsæt, som Ø-mærket dækker over.

Økologisk landbrug er low input landbrug sammenlignet med intensivt, konventionelt landbrug. Den højere selvforsyningsgrad gør sammen med et mindre intensivt dyrehold og kløvergræsmarker i sædskiftet (afgrøderotation), at det økologiske landbrug som dyrkningssystem er mindre klimabelastende per hektar. Grundet det konventionelle landbrugs anvendelse af landbrugskemikalier (pesticider og handelsgødning) og samlet set langt højere gødningsniveau, dyrkes der på vores breddegrader typisk mere per hektar i det konventionelle system, hvilket betyder, at klimabelastningen målt per kg færdig fødevarer i nogle tilfælde falder ud til den konventionelle vares fordel.

Men forskningen på området viser også tydeligt, at det har langt større betydning for det enkelte landbrugs klimabelastning, om landmanden er bevidst om klimaoptimering, end om han eller hun er økolog eller konventionel. Og allerstørst betydning for klimaet har det, at den animalske produktion i den vestlige verden er så stor, som den er i dag.  

Økologi og klimaet. Lad os nu holde os til fakta

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce