Økologi. Konventionel landbrug afhjælper ikke fødevaremangel - tværtimod


Økologi. Konventionel landbrug afhjælper ikke fødevaremangel - tværtimod

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat. 

Replik: Allan Holm Nielsen hævder i sit læserbrev i avisen Danmark 13. december, at økologi belaster mere end konventionel landbrugsdrift, og at man derfor må pløje naturområder op for at øge produktionen.  Det forholder sig imidlertid sådan, at konventionel landbrugsdrift forbruger mere energi end det producerer, fordi der medgår så store energimængder til produktion og transport over hele kloden af kunstgødning, foderstoffer og sprøjtegifte. Der forbruges også mere protein end der produceres, bl.a. fordi man avler store mængder svin, ca. 25 millioner stk om året bare i Danmark. Svinene fodres med proteinholdige afgrøder som fx. soja, der importeres fra Sydamerika. Arealerne, hvor disse foderafgrøder dyrkes, kunne i stedet være anvendt til at dyrke menneskeføde. Naturvidenskaben fortæller os, at hver gang man går et trin op i fødekæden, tabes ca. 90% af den tilførte foder-energi. Når dyr fodres med afgrøder, der kunne have være brugt til menneskeføde, forringes derfor samtidig muligheden for at producere mad nok til verdens befolkning. Det konventionelle landbrug i Danmark bidrager således ikke til at afhjælpe verdens fødevaremangel, men er tværtimod med til at fastholde den. 

I det økologiske landbrug bruges ikke kunstgødning eller sprøjtegifte, og man forsøger at slutte stof- og energistrømmene så tæt som muligt for at undgå energitab. Danmarks klimaindsats vil derfor blive forbedret ved en generel omlægning til økologisk produktion. 

Det vil selvfølgelig også hjælpe på den danske klimaindsats, hvis vi som borgere handler så lokalt som muligt, men det gør det jo kun mere vigtigt at få omlagt det danske landbrug til økologisk drift, så vi alle får mulighed for at købe dansk producerede økologiske varer. Der er tydeligvis et stærkt ønske blandt almindelige borgere om en hurtig omlægning til økologi,  idet Danmarks Økologiske Jordbrugsfond nu er en realitet. Der er indsamlet mere end 20 mill. kr, og fonden starter sine aktiviteter i februar 2018. Indtil den 31. januar kan man stadig nå at investere i en sundere og mere bæredygtig fremtid.

Økologi. Konventionel landbrug afhjælper ikke fødevaremangel - tværtimod

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce