Odense Å. Tæt møde mellem natur og kultur


Odense Å. Tæt møde mellem natur og kultur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Paul J. Larsen, Kastanievej 25, Odense M - arkitekt
Odense Havn
Debat. 

Det er fint, at vi har Naturfredningsforeningen til at beskytte vores natur, jævnfør debatten om ny bebyggelse på Papirfabrikkens arealer. Vi holder vel alle af et varieret plante/dyreliv, men der er naturligvis mange forskellige hensyn at tage, når natur og kultur mødes. Det er netop det tætte møde mellem natur og kultur, som er det spændende på dette sted.

Hver generation har sat sine spor som en fortælling om vores forhold til naturen gennem tiden. En fortælling om virkelyst, forandring og udvikling. Papirfabrikken og Odenses placering er jo netop et produkt af Odense Å og adgangen til dens vand. Det er vigtigt at holde fast i dette kulturhistoriske faktum.

Odense by og Odense Å er i dag ikke i samklang med en generel å-beskyttelseslinje på 150 meter.

Domkirken, flere andre kirker, Bispens Lysthus, offentlige bygninger og boligområder er i den sammenhæng ulovligt placeret. Men de må i dag betragtes som visuelle seværdigheder, hvor arkitektonisk kvalitet har været medspiller.

Det er vigtigt at betragte åens løb gennem byen som en perlekæde af vidt forskellige seværdigheder, steder og stemninger.

Derfor er det en flot indsats af Odense Kommune, som er årsag til, at vi i dag kan færdes ad stier langs åen gennem hele kommunen. Det absolut vigtigste, når å og by forenes, er et rigt plante/dyreliv kombineret med tilgængeligheden for mennesker, som kan færdes langs åen og nyde vandets nærhed. Det er denne kvalitet - å-stien - der ønskes sikret, når der i de kommende år bygges boliger på Papirfabrikkens grund.

Når en å bevæger sig igennem bymæssig bebyggelse, opstår der spændende kombinationer mellem by og natur. Der skabes billeder, som er med til at forstærke såvel by som natur. Et overbevisende eksempel er hele anlægget omkring slusen og Havhesten i Munke Mose.

Odense Å er som alle åer i Danmark underlagt en å-beskyttelseslinje på 150 meter. Åbeskyttelseslinjen er relevant i forbindelse med beskyttelse af biodiversiteten, men de 150 meter er nødvendigvis et teoretisk mål som, logisk set, må variere alt efter, om åen løber gennem fri natur eller bymæssig bebyggelse.

Det væsentlige er kvaliteten og variationen i et sammenhængende naturforløb indenfor beskyttelseslinjen. Om bredden er 40 eller 150 meter er mindre væsentlig.

Odense Å. Tæt møde mellem natur og kultur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce