Nyrups selvmål


Nyrups selvmål

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EGENTLIG gjorde han det ikke så dårligt - Poul Nyrup Rasmussen, mens han var statsminister i 90'erne. Men en række klodsede selvmål sendte ham og Socialdemokratiet ud af regeringskontorerne, og med Nyrups seneste selvmål er det svært at se, hvornår de kan vende tilbage. Hændelserne i påsken har, uanset resultatet af formandsvalget, efterladt partiet i dyb splittelse.

MEN LAD os tage de gamle selvmål først. Det største var, da Nyrup udstedte sin berømte efterlønsgaranti - for derefter at rende fra den. Selvmål var det også, da han betegnede Dansk Folkeparti som ikke-stuerent; da han undlod at formulere en udlændingepolitik op til 2001-valget; da han for åben skærm rev Anders Fogh Rasmussens bog i stykker - og da han efter sit store nederlag besluttede at blive i stedet for at gøre sig selv og sit parti den tjeneste at gå.

Det lugtede også fælt af selvmål, da Nyrup besluttede at "hjælpe til" under den seneste valgkamp - med den slet skjulte dagsorden at promovere sine egne favoritter og om muligt hindre, at Frank Jensen blev partiets næste formand.

Hermed lykkedes det Nyrup at fjerne fokus fra det, som var det vigtigste: at vinde valget. Nu diskuterede Socialdemokraterne ikke længere, hvordan de skulle slå Fogh, men hvem der skulle være den nye chef, når de havde tabt - og med vanlig lune tilbød den gamle venstrehøvding Uffe Ellemann-Jensen at stille sig til rådighed som chauffør, så Nyrup kunne nå hele landet rundt og ødelægge så meget for sit parti som muligt.

I JYLLANDS-Posten påskedag erklærede Nyrup så uden omsvøb sin mistillid til Frank Jensen som mulig partiformand og statsminister.

Det var måske ikke så overraskende - al den stund, at Nyrup offentligt har støttet Thorning-Schmidt. Mere overraskende var Nyrups udtalelser om Frank Jensens indsats som justitsminister. For hvis Jensen virkelig var så ringe, må det undre, at han i det hele taget var med i regeringen. Hvis Nyrup var utilfreds med Jensen, kunne han jo have fyret ham. Altså nok et Nyrup-selvmål. At beholde en angiveligt uduelig minister er slet og ret dårlig ledelse - og Nyrups angreb ramte derfor lige i ansigtet på ham selv.

HVORDAN formandsvalget nu vil ende er ikke let at forudse. Efter påskens begivenheder vil nogle sikkert stemme på Jensen i ren trods - eller af medlidenhed. Hvorimod andre vil ræsonnere, at der nok er noget om snakken og derfor foretrække Thorning-Schmidt.

Det kan altså blive en dreng, og det kan blive en pige. Men hvordan det end går, er det efterhånden åbenlyst for enhver, at de socialdemokratiske fløje trives i bedste velgående, og at de interne krige vil fortsætte, uanset hvem formanden bliver.

TILBAGE i Statsministeriet sidder Anders Fogh Rasmussen, hvis uheldige håndtering af sagen om ministerægtefællernes økonomiske forhold nu helt er overskygget af den socialdemokratiske påskekrise.

Og mere og mere tyder på, at dér kan Fogh blive siddende, lige så længe det passer ham.

Nyrups selvmål

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce