Nej tak til S-DF-alliance
Af: Gruppeforkvinde, Alternativet
Josephine Fock

Vinterferien har politisk set været præget af et markant dobbeltinterview med Socialdemokratiets Mette Frederiksen og Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl. 

De to ledere af Danmarks (indtil videre) to største partier samarbejder mere og mere, vil ikke afvise et endnu tættere samarbejde (regering måske, hvem ved?) og så sætter de en dagsorden, der på de fleste punkter er meget langt fra Alternativet. 

Den udvikling bestyrker os kun i, at det er helt rigtigt for os, når vi fra Alternativets side har sagt, at vi ikke endnu vil pege på Mette Frederiksen som statsminister. Vi vil først bruge tid på, at vi i oppositionen diskuterer og afsøger mulighederne for et fælles politisk projekt. Et politisk projekt, der er grønt, progressivt og skaber en verden i bedre balance. 

Det er politikken, der er vigtig for os. Ikke så meget personen i front for projektet. Det er også derfor, at vi har sagt, at vi under ingen omstændigheder kan se os selv pege på en statsministerkandidat fra Lars Løkke Rasmussens nuværende regeringsblok, for det politiske projekt ligger simpelthen alt for langt fra vores. 

Men de diskussioner, som vi gerne vil have med oppositionen - altså med Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale og SF og som vi snart tager fat på til det første møde med oppositionslederne i over et år - bliver desværre sværere, hvis Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet kobler sig endnu tættere sammen, idet DF igen og igen har lagt stemmer til aftaler, der forringer vilkårene for landets dårligst stillede. 

For os står de to partier for en resignerende tilgang til samfundsudviklingen. De vil bevare i stedet for at forny, forandre og forbedre. Synes vi. Vi savner den udgave af Socialdemokratiet, der i vores optik havde modet til at forestille sig en markant anderledes - og markant bedre - fremtid. 

Nu handler det bare om at bevare det, vi har skabt. Det er ikke et projekt, der får Alternativets puls til at stige. 

Som Uffe Elbæk tidligere har skrevet, har vi imidlertid ikke mistet håbet om, at Socialdemokratiet igen bliver den udgave af sig selv, som partiet var, da det etablerede Danmark som grønt foregangsland, det parti, der sikrede god og gratis uddannelse til alle, det parti, der forstod, at når kulturen er stærk, så er samfundet godt, det parti, der ikke lod solidariteten stoppe ved den danske grænse, men gjorde Danmark til en humanitær stormagt, og det parti, der ville investere og ikke bare spare sig til fremgang. 

Det parti fortaber sig bare lidt i de realpolitiske tåger lige nu. Særligt i det tætte samspil med Dansk Folkeparti, der ser stort på den grønne omstilling af samfundet og som har gjort det til en æresdisciplin at sætte spørgsmålstegn ved vores fælles menneskerettigheder og Danmarks internationale forpligtelser. 

Socialdemokratiet har selv annonceret, at resten af valgperioden skal bruges på at formulere progressive og grønne tiltag. Det håber jeg passer. Men DF-alliancen tyder ikke på det. Det tyder i stedet på en reaktionær tilgang, som ærligt talt ikke er Socialdemokratiets stolte historie værdig. 

Så kære socialdemokrater, lad os bruge resten af valgperioden på at skabe et modigt, visionært, håbefuldt og grønt alternativ til den nuværende kurs for Danmark.

For os står de to partier for en resignerende tilgang til samfundsudviklingen. De vil bevare i stedet for at forny, forandre og forbedre. Synes vi. Vi savner den udgave af Socialdemokratiet, der i vores optik havde modet til at forestille sig en markant anderledes - og markant bedre - fremtid.